Ugrás a tartalomra

Paraglajding sve popularniji u Vojvodini

2020.02.17
20:36
Forrás
Pannon RTV
Produženi vikend su neki su proveli u odmoru ili na izletu, a u Vojvodi Zimonjiću su pojedinci vreme provodili leteći sa padobranom.

Ovaj sport nije mnogo rasprostranjen u Vojvodini, ali je poslednjih godina sve popularniji. Naša ekipa je posetila stazu Aerokluba Delta iz Kanjiže.

Paraglajding nije isto što i padobranstvo. Ovo drugo se dešava u slobodnom padu, a kada govorimo o paraglajdingu, govorimo o prvom letenju. Poletanje je sa zemlje, tako da ne morate iskakati iz aviona. Paraglajderom se može upravljati ručno sa dva kanapa.

Trenutno u Vojvodini postoje četiri kluba i udruženja koja se bave paraglajdingom, a jedan od njih je u Kanjiži. Ali da bi se neko takmičio u ovom sportu, mora polagati različite ispite.

Mikloš Onodi nas je upoznao sa ovim sportom, koji zvanično ne spada u ekstremnu kategoriju, ali je izuzetno uzbudljiv. Mikloš nam je pokazao jedno posebno vitlo.

Mikloš Onodi, predsednik, Aeroklub Delta, Kanjiža: „Prednost ovog vitla je u tome što ga sam pilot može upravljati na daljinu, sa daljinskim upravljačem, bez pomoći sa zemlje. To zahteva adekvatnu obuku, odgovarajuću praksu, u stvari, pilot radi sve sam. Kako ga upravlja, kojim intenzitetom, takvom brzinom i leti."

Teorijsko i praktično znanje, koje zahteva poznavanje fizike i matematike, kao i poznavanje meteoroloških pravila i aerodinamike, neophodni su za samostalno letenje. Mikloš je član kluba već preko dvadeset godina i kaže da uživa u ovom sportu zbog druženja i osećaja slobode: “Krug poznanika, koji je apsolutno neophodan za letenje se neprestano širi, tako da se kroz ovaj krug prijatelja ne samo družimo, već i dobijamo informacije koje su neophodne za sigurno letenje. A ta sigurnost, samo društvo, jedna ekipa uvek znači sigurnost i to je osnovni motiv zbog kojeg sam zavoleo ovaj slobodan let, naravno da i dalje uživam u ovom dobrom vremenu, ovom dobrom vazduhu i dobro je biti napolju u prirodi."

Članovi kluba iz Kanjiže već su organizovali brojna takmičenja u zemlji i inostranstvu, a sportisti koji su potekli iz ovog kluba, odlično su se pokazali na nekoliko evropskih takmičenja. Po rezultatima, Srbija je svrstana među najbolje zemlje u Evropi. Paraglajding može isprobati bilo ko, uz predhodno usklađivanje termina, a više informacija o datumima možete pronaći na internet stranici Aerokluba Delta.

paraglajding
Kanjiža
Zimonjić

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.