Ugrás a tartalomra

Spomen takmičenje „Kiri" o zaštiti životne sredine u Senti

2020.02.26
22:46
Forrás
Pannon RTV
Na takmičenju o ekologiji učestvuje ukupno 70 učenika koji su u tročlanim ekipama, odmeravaju znanje u više uzrasnih kategorija.

Gimnazija u Senti je po prvi put domaćin Spomen takmičenja „Kiri" o zaštiti životne sredine. Eva Ujhazi, direktorica ustanove kaže da je za njih po više osnova važno ovo takmičenje. Pre svega zbog toga jer su učenici, u kateogriji 9-tih i 10-tih razreda postali državni prvaci prošle godine na ovom takmičenju u Solnoku, u Mađarskoj. Osim toga, zahvaljujući obnovi škole, mogu da budu domaćini ove i sličnih manifestacija.

Takmičenje obuhvata tri tematska kruga. Deo koji se odnosi na matematiku i hemiju svake godine organizuje Gimnazija i učenički dom za talentovanu decu „Boljai". Na takmičenju o zaštiti životne sredine učestvuje ukupno 70 učenika, koji u tročlanim ekipama odmeravaju znanje u više uzrasnih kategorija.

„Glavni cilj je, uz vaspitanje o poznavanju životne sredine, i očuvanje vrednosti mađarstva. Takmičenje „Kiri" postavljeno je na ta dva oslonca. U okviru očuvanja vrednosti mađarstva uvek su na neki način uvršteni i „hunagrikumi", odnosno neki od mađarskih nacionalnih parkova. Ove godine je to Dunaipolj nacionalni park" istakla je Eva Ujhelji, direktorica, Gimnazija Senta.

Senta

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.