Ugrás a tartalomra

U Subotici je trenutno malo migranata

2020.03.01
16:31
2020.03.02
10:20
Forrás
Pannon RTV
Mediji iz Grčke izveštavaju o masovnim pokušajima prelaska granice, nakon što Turska više nije spremna da zadrži migrante koji žele da nastave put. U Subotici je u subotu održan protest.

U nedelju u kasnim prepodnevnim časovima u Subotici se tek tu i tamo može naići na migrante. U parku Rajhla Ferenca pored zgrade „Jadrana" ipak ih ima nekoliko. Kažu da su stigli iz Sirije, i nisu čuli za protest na centralnom gradskom trgu.

Haitham iz Sirije kaže:

- Dolazim iz Sirije.

- Iz kog grada?

- Iz Damaska.

- Kuda želiš da ideš?

- U Nemačku.

Kažu i da su odvedeni u prihvatni centar u Kikindi. Nemaju problema sa meštanima i policijom, ali su im na srpsko-rumunskoj granici polomili telefone, izvadili pertle iz cipela i kaiševe iz pantalona. Imaju jasnu predstavu gde žele dalje da idu. „Iz Srbije u Rumuniju, odatle za Mađarsku. Posle iz Beča u Holandiju" kaže Bilal iz Sirije.

U prihvatnim centrima u Srbiji trenutno ima 5.800 migranata. Govoreći o novom mogućem talasu migranata, Vladimir Cucić, komesar Komesarijata kaže da je Srbija pripremljena za sve situacije. U javnom servisu Srbije rekao je da se može očekivati dolazak manjih grupa, ali da je u izgledu i dolazak većeg talasa: „Računamo na jedan veći talas iz Turske, jer se očigledno prilično organizovano pristupa tom pokretu. Može se očekivati veliki pritisak ne samo na grčkoj već i na bugarskoj granici. Očekujemo da niko neće dozvoliti da se ponovi 2015-ta godina."

Potrebno je obratiti pažnju na svaku situaciju i zbog toga su u kontaktu sa vlastima Grčke, sa Crvenim krstom i drugim međunarodnim organizacijama, rekao je komesar.

Prema navodima javnog medija Srbije turske vlasti su kroz grad Edim propustile su oko 36 hiljada migranata prema grčkoj granici u subotu uveče.

migranti
Grčka
granica
Turska
park Rajhla Ferenca
prihvatni centar

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.