Ugrás a tartalomra

U Bajmoku održan pomen na bitku kod Kaponje

2020.03.07
20:24
Forrás
Pannon RTV
Položeni su venci na spomenik između Bajmoka i Subotice, kao i na spomenik Pal Tereku, bajmočkom kantoru koji je učestvovao u bitkama 1849. godine.

Na bajmočkom groblju Paprenjača održan je pomen za Pala Tereka, koji je sa osmoro svojih drugova učestvovao u mađarskoj revoluciji i borbi za slobodu 1848/49. godine. Nakon bitke za Kaponju nastanio se u Bajmoku gde je više od 40 godina bio kantor. Praunuka Roži Kiš svake godine učestvuje u ovom podsećanju. Kaže da je porodica ponosna na svog pretka: „Veoma smo ponosni na njega, to malo njih može da kaže. Mi smo već ostareli, ali to se još uvek poštuje, i mi odajemo poštu."

Nakon polaganja venaca na mestu kaponjske bitke održano je podsećanje. Karolj Dudaš, počasni predsednika Saveza mađarskih umetnika Vojvodine kaže: „Spomenik govori o nalaženju mesta, o tome da je ova zajednica našla svoje mesto. U svakom vremenu. Bilo da je to 1848, bilo da je to 1956, bilo da je to nedaleko odavde usamljeni bagrem iz '44."

Hrabrost nikada nije izašla iz mode i heroja se uvek treba sećati – naglasio je Balint Pastor. Potpredsednik SVM-a dodao je da je ovo treći spomenik bitke kod Kaponje, jer su tokom istorijskih oluja dva već nestala sa ovog mesta. „Naš zadatak je da sačuvamo sećanje. Treba se sećati svakog heroja, ali posebno onih koji su izvojevali slobodu, onih koji su vodili pobedničke bitke 5. marta 1849. godine i tako odbranili Suboticu i Segedin. Možemo biti dostojanstveno ponosni da se jedna od najvažnijih pobedničkih bitaka u 1849. godini odigrala ovde  između Bajmoka i Subotice" naglasio je Balint Pastor.

Na spomenik bitke kod Kaponje vence su položili između ostalog, predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara, Generalnog konzulata Mađarske u Subotici i Saveza mađarskih umetnika Vojvodine. Nakon pomena, u sali Mađarskog kulturnog centra „Doža Đerđ" u Bajmoku, Tibor Halas održao je predavanje o borbama za slobodu 1848/49. godine.

Bajmok
spomenik
Kaponja
Pal Terek
Karolj Dudaš
Savez mađarskih umetnika Vojvodine
Balint Pastor

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.