Ugrás a tartalomra

Mraz može napraviti štetu na klasovima

2020.03.25
15:42
2020.03.25
17:52
Forrás
Pannon RTV
Zbog neuobičajeno okasnelog snega, zabrinuti su vojvođanski ratari. Strahuju da bi mraz mogao da napravi štetu na žitaricama i uljanoj repici koje je pred formiranjem vlati.

Stručnjaci već upozoravaju na pojavu gljivičnih oboljenja.

Poljoprivrednik Pal Milinski ocenjuje da je usevima potrebna vlaga, i uljanoj repici i njivama, ali naglo došlo zahlađenje oštećuje žitarice koje su pred formiranjem vlati. „U ovoj fazi ne odgovara im temperatura u minusu, ispod nule. Nadajmo se da neće biti ozbiljnih posledica."

U regionu južne Bačke u protekla dva dana palo je oko 10 centimetara snega. To je dovoljno za to da žitarice sačuva od jutarnjih mrazeva, ali sa topljenjem snega treba očekivati masovnu pojavu gljivičnih oboljenja.

„Žitarice su dosta izdržljive, i hladnoću i golomrazicu dobro trpe u ovom stadijumu. Kada prođe sneg i krene otopljavanje preporučio bih poljoprivrednicima da izađu na svoje parcele, da ih pregledaju, posebno zbog moguće pojave gljivičnih oboljenja, i ukoliko su odgovarajuće okolnosti, onda treba prskati" kaže Alfred Nemet, inženjer agronomije, Novi Sad.

Stručnjak kaže da trenutne vremenske prilike neće odložiti prolećnu setvu jer optimalno vreme počinje prvih dana aprila. Padavine su ipak dobro došle za popunjavanje rezervi vlage u dubljim slojevima tla.

mraz
šteta
poljoprivreda

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.