Ugrás a tartalomra

Sijarto: stiglo 31 milion maski i 133 hiljada testova

2020.04.07
18:39
Forrás
MTI
U Mađarsku je stiglo gotovo 31 milion maski, 133 hiljade testova i 152 respiratora, prenosi MTI.

Podatke je izneo Peter Sijarto, mađarski ministar spoljne ekonomije i spoljnih poslova informišući  u utorak odbor za spoljne poslove Parlamenta. U mestu Šatoraljaujhelj otpočelo je već montiranje kineskih mašina koje će narednih dana otpočeti sa radom i mesečno proizvoditi 2,8 miliona zaštitnih maski. Prošlog vikenda iz Kine je stiglo 400 hiljada tableta čiji aktivni sastojici, prema istraživanjima, mogu biti efikasni u slučaju oboljevanja od korona virusa. Putem kinesko-mađarskog vazdušnog mosta još tokom ove sedmice očekuje se novih osam miliona maski za Mađarsku, dodao je ministar spoljnih poslova. Rekao je da sredstva potrebna za borbu protiv zaraze bez izuzetka stižu iz Kine. U odgovoru na pitanje poslanika Sijarto je naglasio da su spremni da pomognu Mađarima preko granice, i o tome se dogovaraju sa njihovim organizacijama.

Peter Sijarto
koronavirus

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.