Ugrás a tartalomra

Vanredno stanje i u prehrambenoj industriji

2020.04.16
20:18
Forrás
Pannon RTV
Umesto uobičajene tri, rad se u fabrici Žitopromet u Senti svakog dana u nedelji odvija u četiri smene. Kompanija je reorganizovala posao.

Vanredno stanje je pod veliki pritisak stavilo i prehrambene pogone. Mašine u odeljenju za pakovanje brašna u fabrici ne prestaju sa radom ni na jedan trenutak. U jednoj smeni radi 8 radnika. U ovom pogonu se proizvodi 9 vrsta brašna, koja na rafove u prodavnice stižu u različitim pakovanjima. Friđeš Molnar Čikoš, saradnik, Žitopromet, Senta: „Pokušavamo da probleme koji nastaju rešavamo u hodu. Mislim da narudžbe možemo da ispunimo skoro 100 odsto. Potrebno nam je puno saradnje i strpljenja u ovim vremenima, jer za sve nas ovo predstavlja veliki teret.”

Suva se testenina se takođe neprekidno proizvodi u pogonu. Zbog reorganizacije posla u ovom odeljenju sada radi dvadeset i osam radnika. Sedam radnika u jednoj smeni. Ukupno se proizvodi dvadeset i tri različite vrste testa, ali zbog vanrednog stanja, sada se proizvodi samo osam najpopularnijih vrsta. Sabolč Bagi, rukovodilac smene, Žitopromet, Senta: „U ovom trenutku prepodnevna smena sa promenama menja vrstu testa, ali trenutno za tržište možemo proizvesti 4-5 vrsta testa.”

Vanredno stanje zahteva i proizvodnju veće količinu proizvoda. Proizvodnja brašna u pakovanju od po kilogram povećana je za dva i po puta, dok se proizvodnja testa gotovo udvostručila. Eva Vučurović, rukovodilac proizvodnje, Žitopromet, Senta: „Što se tiče malog pakovanja brašna, pakovanja od jednog kilograma, dnevna količina od 100-105 tona znači 100-105 hiljada kesa. U fabrici testa proizvodimo i pakujemo u proseku 25 tona suve testenine.”
 

Rukovodstvo Žitoprometa smatra da su uspeli da odgovore naglo povećanim zahtevima. Snabdevanje od strane mlina je neprekidno. Predrag Đurović, direktor Žitoprometa, Senta: „Uspeli smo da održimo visok nivo proizvodnje koji zadovoljava povećane zahteve koji su i za nas stigli neočekivano. Međutim, u većoj meri je to i nepotrebno, jer još uvek imamo dovoljno pšenice, kako ovde u Žitoprometu, tako i u drugim mlinovima. Ima pšenice, a sveži usevi stižu za dva i po do tri meseca. Dakle, nema nikakvih problema.”

Direktor se nada da će se situacija uskoro vratiti u normalu, ali je dodao da će zadržati ovaj tempo rada onoliko dugo koliko je potrebno, kako bi se snabdevanje tržišta odvijalo nesmetano.

industrija
Žitopromet

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.