Ugrás a tartalomra

Moguć rast turizma u severnoj Bačkoj za nekoliko meseci

2020.05.24
21:28
2020.05.24
21:43
Forrás
Pannon RTV
Od juna će ponovo biti pokrenute besplatne pešačke turističke ture po Subotici, najavio je Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije grada Subotice.

Aleksandar Medaković kaže da ove godine seerna Bačka može najviše da računa na turiste iz Srbije. Stručnjaci kažu da je u proteklom periodu ova grana pretrpela veliku štetu.

Privučene mirom, čistim vazudhom i blizinom prirode Kler i Jalcin, koji su inače dvomesečni karantin proveli u Beogradu gde rade, sada su došli na dvodnevni izlet u Suboticu. „U Subotici smo posetili centar grada, otišli smo u Sinagogu, obišli smo Gradsku kuću i to je sve. Dopale su nam se građevine u Subotici, to veoma, kao i ljudi mada nismo mnogo razgovarali sa njima, ali su vrlo prijatni. Po neporednosti pomalo lične na Špance" kaže nam Kler, Francuska.

Subotica sa svojim zgradama u stilu secesije i uzbudljivim pričama koje se vezuju sa njih ponovo se mogu upoznati od juna, svake srede i subote ponovo kreće besplatna pešačka tura po Subotici – polako ali ipak oživljava turizam. „U gradu ponovo počinju klasične, besplatne pešačke ture razgledanja grada. Osim toga, pojedine kolege, turistički vodiči i ja sam za naredne sedmice pripremamo posebne kostimirane pešačke ture" kaže Boris Tot, turistički vodič.

Većina palićkih hotela živi od ušteđenog. Od kako je ukinuto vanredno stanje, u  severnu Bačku uglavnom stižu Beograđani. Na osnovu pravila koja su još na snazi gostima još ne mogu da obezbede doručak. „Mi leti uglavnom živimo od tranzitnog turizma. Veoma je mnogo gostujućih radnika koji su na proputovanju kroz Srbiju, i koji su navikli kod nas da prenoće, godinama imamo već takve goste, koji godinama dolaze kod nas. Ostaju ovde ponekad i dan-dva, interesantni su im Subotica i Palić. Ono što smatram zanimljivim u turizmu je izgradnja termalnog kupališta  koje je u toku i nadamo se da će što pre biti završena" kaže Čaba Ladocki, hotelijer.

Prošle godine je u severnoj Bačkoj ostvareno preko 20 hiljada noćenja, ali još i početkom godine posete pokazatelji bili su odlični. Nadležni kažu da je epidemija korona virusom najteže pogodila turistički sektor. U preostalom delu godine sada računaju pretežno samo na turiste iz Srbije. „Aktivno pomažemo hotelijerima i ugostiteljima što se tiče uvođenja vaučera za putovanja. Prošle sedmice je pušteno 400 hiljada vaučera za odmor, koje je odobrilo Ministarstvo trgovine i turizma, i gotovo su svi rasprodati. Sa teritorije Subotice, 32 ugostitelja se priključilo sistemu vaučera za odmor. Nastavljamo razgovore u Subotici sa još nekoliko velikih hotela, koji će se prvom prilikom uključiti u sistem, koji će po svemu sudeći dati zamah u sadašnjem trenutku" kaže Aleksandar Medaković, direktor, Turistička organizacija grada Subotica.

U turizmu severne Bačke veću turističku posetu severnoj Bačkoj moguće je očekivati u julu i avgustu, ali najviše u septembru. Građevine u stilu secesije u Subotici i na Paliću, gastronomija ovog područja, i njena vina, te Zoološki vrt na Paliću, mogućnosti za aktivni odmor i blizina prirodnih lepota, sve to čini naš kraj zanimljivom turističkom destinacijom.

turizam
rast
Bačka
Palić
Subotica

Slične vesti

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.