Ugrás a tartalomra

Nakon objavljivanja vesti o otvaranju granice, mnogi su krenuli u Mađarsku

2020.05.25
17:33
2020.05.25
17:54
Forrás
Pannon RTV
Otvaranje granice se pokazala kao popularna mera, odnosno da Državljani Srbije i Mađarske mogu ući u Mađarsku bez obaveze testiranja ili karantina.

Robert Bate živi sa porodicom u Horgošu, blizu granice. Kada su još mogli, često su prelazili u Mađarsku: „Naš sin studira u Segedinu, na medicinskom fakultetu, i o nažalost nije mogao doći onda kada je želeo, odnosno pre nego što su uveli zatvaranje granice, ali od danas je to ukinuto i on se u 4 sata vraća kući."

Na suprugu Karolja Ponusa je zatvaranje granica uticalo iz nekoliko razloga. Njena porodica je ostala daleko, i nije mogla na vreme da nabavi lekove. Sada joj je sve omogućeno i već bi i putovala. Supruga Karolja Ponusa je rekla da njen brat tri meseca nije mogao da se vrati kući u Srbiju, a i želeli bi da pređu u Mađarsku.

Gabor Feldi je mladić iz Horgoša koji je prekinuo polaganje vozačkog ispita zbog zatvaranje granice. Nakon objavljivanja vesti o otvaranju, već je stigao sa svojim instruktorom, a u skladu sa mađarskim pravilima, može da nastavi sa obukom početkom juna: „Prilično smo bili ograničeni, onaj ko radi u Mađarskoj čak i finansijski, ali i onako inače, za ono ko tamo živi svakodnevnice, taj nije mogao da prelazi."

Prema saopštenju od ponedeljka, mađarski i srpski državljani koji iz Srbije ulaze u Mađarsku ne podležu propisima o karantinu, tako da nije potrebno podnositi nikakav zahtev. Ukinuto je i ograničenje od 50 kilometara, putovanje je moguće sa celokupne teritorije Mađarske i Srbije, ali samo na teritoriju dve država. Svako ko je u tranzitu u ovim oblastima i dalje će morati da se prilagodi pravilima zemlje odredišta. Za putovanje između Mađarske i Srbije više nije potreban ni test na koronavirus.

Mađarska
granica

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.