Ugrás a tartalomra

Više od 200 hiljada vojvođanskih Mađara uzelo je i mađarsko državljanstvo

2020.05.26
22:42
Forrás
Pannon RTV
U Vojvodini više i nema Mađara koji nisu uzeli i mađarsko državljanstvo.

Ovo je izjavio danas Ištvan Pastor za Panon RTV-a povodom toga da je pre 10 godina parlament Mađarske doneo odluku o dvojnom državljanstvu.

Prema rečima predsednika SVM-a u Vojvodini je ovu mogućnost iskoristilo preko 200 hiljada građana. Ištvan Pastor je rekao da je realizacija zakona celokupnu nacionalnu politiku postavila na nove osnove. Predsednik partije je podvukao: u poslednjih 10 godina pokrenuti su takvi sistemi podrške, takvi procesi izgradnje mađarske zajednice izvan granica, koji su u potpunosti izmenili mogućnosti postojanja u prekograničnom području.

„Donošenje zakona bio je trenutak pravnog ujedinjenja nacije i provera njegove kredibilnosti, jer nisu samo oni preko granice čekali rađanje zakona, u izbornoj kampanji i u prethodnoj deceniji Fides je to obećavao i rekao da će nakon formiranja novog parlamenta to biti prvi zakon. Tako posmatrajući, to da je zakon zaista  donet, bila je potvda kredibiliteta i pouzdanosti izgovorenog."

Vojvodina
državljanstvo

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.