Ugrás a tartalomra

Danas su Duhovi po katoličkom kalendaru

2020.05.31
14:31
2020.06.01
18:43
Forrás
Pannon RTV
Hrišćani ovim praznuju silazak Svetog Duha. Duhovi su, nakon Usrksa i Božića treći najveći hrišćanski praznik.

Praznuje se sedme nedelje po Uskrsu i  ponedeljak kao silazak Svetog Duha. Duhovi su – nakon Uskrs i Božića – treći najveći hrišćanski praznik, grčki naziv mu je pentekoste, jer označava 50 dana od Hristovog usrksnuća. Na Duhove su se dogodila tri značajna događaja: silazak Svetog Duha, uspostavljanje crkve i otpočeo je misionarski rad po čitavom svetu.

Brojni narodni običaju vezuju se za Duhove. Jedna od centralnih karakteristike je slavljenje proleća. U narodnim običajima vezanim za Duhove mešaju se hrišćanski kao i drevni paganski običaji.

U vreme Duhova običaje je da se u kuću unosi zelena grana. Sveže sečene zelene grane postavljaju se na prozore, iznad vrata, na zidove, na bunare, mlinove.

Duhovi

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.