Ugrás a tartalomra

Izuzetan kvalitet višnje iz Feketića

2020.06.03
15:53
2020.06.03
18:08
Forrás
Pannon RTV
Ove godine uzgajivači višanja u Feketiću računaju na prosečan prinos, ali i izuzetan kvalitet roda višanja. Na drveću već rudi tamnocrvena višnja prima kvaliteta.

Berba višanja je već počela u Feketiću. Mesnati veliki plod, sa skladnim nivoom šećera i kiselosti, poznat je širom zemlje i po visokom sadržaju antioksidansa.

Žolt Horkai ima oko 250 drveta višnje. Porodica se od 60-tih godina bavi uzgojem višanja. Na svom imanju primenjuje mašinsko branje.

„O ovogodišnjem rodu mogu da kažem da imamo nešto slabiji od prosečnog roda, što je rezultat suše. Planiramo da sutra počnemo sa berbom. Što se tiče kvaliteta roda, mnogo je bolji od prošlogodišnjeg, u ovom trenutku, višnja je potpuno zdrava, uzdamo se da će tako i ostati. Treba podsetiti da je prošle godine tokom maja pala ogromna količina kiše, i bio je hladan maj, posle je naglo došlo dobro vreme i krenule su gljivične bolesti, pa je počela da se kvari višnja. Ove godine je problem što je bila velika suša" kaže Žolt Horkai, odgajivač.

Ranije je u selu proizvođeno i 70 do 80 vagona višanja, hladnjačama su transportovali zrele višnje iz Feketića. Sada već voćari teže uspevaju da prodaju voće koje rano zri, skreće pažnju Kalman Oros, predsednik Udruženja poljoprivrednika u Feketiću.

Kalman Oros dodaje da većina prodaje prerađenu višnju: „Višnja je naše drvo, ako negde ispljunete košticu višnje, iz nje će nići drvo, tako voli ovo zemljište, ovde se svaka kuća bavi uzgojem višanja. Neko ima veću, neko manju parcelu. Vrlo je prijatna, fina i izuzetno dobrog ukusa višnja, sa veoma mnogo hranljivih materija. Mnogi to ni ne znaju, ali to je potvrđena činjenica da je tako."

Zbog epidemije korona virusa ove godine neće biti višednevnih manifestacija u Feketiću, ali neće izostati Dani višanja, praznik koji će biti održan 13. juna u mestu.

Feketić
višnja
kvalitet
izuzetan
berba
voćar
poljoprivrednik
Dani višanja

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.