Ugrás a tartalomra

Počela je kupališna sezona, ali Tisa je još opasna za kupače

2020.06.27
18:14
Forrás
Pannon RTV
U Senti građani mogu da biraju između više mogućnosti, ali je nadošla Tisa onemogućila korišćenje plaža na otvorenom.

Stručnjaci  upozoravaju da je kupanje u rečnoj vodi sada opasno po život.

Mnogo njih je došlo danas pre podne na senćanski Plavi bazen. Uživaju u svežini vode, jer trenutno u Senti nema drugih mogućnosti za kupanje.

Ljubitelji prirodnih voda mogu da biraju između tri plaže, ali zbog visokog vodostaja svi ovi prostori sada su neupotrebljivi. Zbog nadošle vode sada je i rečna struja veoma snažna, možemo govoriti o brzini od pet kilometara na čas. U sadašnjoj situaciji kupanje u Tisi može biti opasno po život – upozoravaju stručnjaci. Najveću opasnost predstavlja plutajuće granje i otpad.

„Postoje opasnosti koje nisu vidljive. Predmeti plove ne samo po površni, već i ispod nivoa vode. Ovde govorimo o dubini od 40 do 50 centimetara, koja se ne vidi golim okom, ali u koje se plivač može zaplesti i iz toga mogu nastati neopozive tragedije" kaže Nandor Baranji, koordinator Spasilačke službe na Tisi.

Koordinator kaže da opasnost predstavljaju i sakriveni podvodni vrtlozi, čija snaga se ne može predvideti, niti im je poznata dubina.

Na osnovu poslednjeg izveštaja Hidrometeorološkog zavoda visina Tise kod Sente iznosi 486 centimetara. Za sutra već predviđaju visinu od preko 500 centimetara, i očekuje se da će narednih dana nastaviti da raste.

Tisa
Senta
kupalište
Nandor Baranji

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.