Ugrás a tartalomra

Prinos ječma slab, pšenice će (možda) biti bolji

2020.06.29
17:03
Forrás
Pannon RTV
Na visinu prinosa ječma nisu uticale kasne padavine, u ataru Torde žetva je već završena.

Sa velikim očekivanjima ratari su sada krenuli u skidanje roda hlebnog zrna – nadaju se da će prinos ove žitarice biti viši.

Oko trećina zemljišta u ataru Torde posejana je strnim žitima. Zbog prolećne suše ne računaju na visok prinos. Žetva ječma je pri kraju, a skidanje pšenice upravo sada počinje.

„Na žalost, što se prinosa tiče, uopšte ne možemo da se pohvalimo sa ječmom. Jaka prolećna suša je uticala tako da je prinos po jutro između sedam i osam metričkih centi. Velike su razlike, u zavisnosti od dela teritorije, tamo gde je bilo malo više kiše, bolja je situacija" kaže Ede Dvorak, direktor, Zemljoradnička zadruga, Torda.

Prinos ječma nije zadovoljavajući, ali to delom nadoknađuje kvalitet zrna.

„Skidanje ječma danas završavamo, tako da je sa ječmom gotovo. Što se prinosa tiče on je katastrofalan, ali pošto gajimo i životinje, potrebna je i slama koje na žalost nema. Dakle, sa količinom nismo zadovoljni, ali sa kvalitetom bi trebali da budemo zadovoljni" kaže Ištvan Kovač, poljoprivrednik, Torda.

Žetvu pšenice tordanski ratari planirali su za početak sedmice, ali su obilne kiše u nedelju to pomerile.

„Pokošene su prve parcele u ataru, za sada nemamo realnu sliku o prinosu pšenice. Mislim da ni prinos pšenice na području Torde neće biti dobar" kaže Ede Dvorak, direktor, Zemljoradnička zadruga.

Ratari se nadaju da će prinos pšenice ipak biti viši od prinosa ječma. Manji rod pokušaće da nadoknade još jednom setvom.

„Čuo sam i od kolega koji su skidali pšenicu da je hektolitarska težina 80, ni kada je bilo mnogo kiše, nije bila tolika. To znači da ima kvalitet, samo nedostaje količina. Ove godine je uzgoj žitarica jako opao. Sada ćemo pokušati da nadoknadimo, sa još jednom setvom, za silos, obradićemo zemlju, i možda tako nadoknadimo ovogodišnji gubitak" kaže Ištvan Kovač, poljoprivrednik, Torda.

U ataru Torde najviše se seje kukuruz, koju sledi pšenica, suncokret i na kraju, ječam.

ječam
pšenica

Slične vesti

Najnovije

12:10

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.