Ugrás a tartalomra

Sledeće nedelje počinje izgradnja Vojvođanske rvačke akademije

2020.06.30
18:16
2020.06.30
18:31
Forrás
Pannon RTV
Izgradnja Vojvođanske rvačke akademije u Kanjiži počeće sledeće nedelje - jutros je u Gradskoj kući u Kanjiži potpisan ugovor o izgradnji.

Kamen temeljac buduće akademije svečano je postavljen 23. oktobra prošle godine. Izgradnju i nabavku potrebne opreme mađarska vlada je podržala sa 937 miliona forinti.

Zoltan Balint, rukovodilac Fondacije Vojvođanska rvačka akademija i izvođači radova potpisali su ugovor. Građevinsko preduzeće Yumol iz Subotice će radove započeti 10. jula.

Andrea Feher, predstavnica preduzeća Yumol iz Subotice je rekla: „Objekat treba da se izgradi na potpuno praznoj parceli. Počinjemo sa betonskim radovima, zemljanim radovima, a potom nastavljamo sa betonskim radovima. Temelji će biti ojačani šipovima, a biće naravno i mašinskih radova i vodovoda, uvođenje električne energije, objekat treba da stavimo pod krov, dakle tesarski radovi, izolacija fasade i unutrašnji radovi."

Glavni projektant akademije je Zoltan Valkai. On je rekao da je koristio više stilova, odnosno da se trudio da u planove ugradi i elemente tipične za arhitekturu Kanjiže: „Ugrađeno je nekoliko elemenata iz Kanjiže, između ostalih i krst, koji se može videti i na zastavi opštine, a koji će uglavnom krasiti rukohvate stepeništa i kod šatorskog krova, kod gornje laterne, predstavlja ukras u obliku krune, dakle i na taj način sam to pokušao da prikažem."

Rvačka akademija će doprineti razvoju i obrazovanja i turizma u Kanjiži - rekao je Robert Fejstamer. Predsednik Opštine Kanjiža je naglasio: „Na opštinskom nivou, veoma je važno da ova akademija ovde dobro i pravilno funkcioniše. Zbog ttoga će lokalna samouprava učiniti sve što može, kako u pogledu infrastrukture, tako i u pogledu logistike, kako bi se osiguralo da se izgradnja odvija dobro i u dobrom tempu.

Planira se da na akademiji sa 25-30 rvača rade 2-3 kvalifikovana, iskusna trenera. U rad akademije pre svega žele da uključe talentovane mlade ljude, između 15 i 20 godina.

Zoltan Balint, rukovodilac Fondacije Vojvođanska rvačka akademija: „Mi nećemo stvarati ekipe, već ćemo se baviti pojedincima, a krajnji cilj je da, koristeći bogate tradicije, kojima raspolažu mađarsko rvanje i srpsko rvanje, odnosno uz pomoć izuzetnih stručnjaka, stvaramo vrhunske sportiste. Ja mislim da će, kao rezultat toga, odavde izaći mnogi dobri rvači."

Sada je još uvek ovaj prostor u Kanjiži prazan, ali već od kraja sledeće nedelje ovde će sve biti glasno od građevinskih mašina. Spoljna i unutrašnja korisna površina same akademije biće 3000 kvadratnih metara, biće izgrađeno više kancelarijskih prostorija, jedan dom sa kapacitetom od 49 mesta, sportska dvorana od 800 kvadrata, nadalje jedna medicinska soba i teretana. Očekuje se da će radovi biti završeni u avgustu sledeće godine.

Vojvođanska rvačka akademija
Kanjiža
Zoltan Balint
Robert Fejstamer

Slične vesti

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.