Ugrás a tartalomra

Značajno smanjeni prinosi ječma u Opštini Novi Bečej

2020.07.06
14:46
Forrás
Pannon RTV
Pored kvaliteta zemlje, na prinos žitarica ove godine najviše je uticala i prolećna suša.

Prinos ječma po hektaru u Novom Bečeju je 2,7-3 tona, što znači da su ove godine mali poljoprivrednici u Banatu mogli da pokupe znatno manje žitarica nego prošle godine. Žetva pšenice na poljima u ovoj opštini  takođe je počela, i to 1. jula, a i za tu žitaricu poljoprivrednici ne vezuju velika očekivanja, jer se procenjuje da će hlebno zrno doneti 2,5 tone po hektaru. Pored toga, banatske oranice su manje plodne od onih u Bačkoj. Za kilogram ječma plaća se 14 dinara, a za pšenicu ostaje prošlogodišnja otkupna cena od 15-16 dinara za kilogram.

U Opštini Novi Bečej ima 52 hiljade hektara zemlje, od čega je 40 hektara hektara obradivo, a ostalo su livade i pašnjaci. Na 18 hiljada hektara se uzgaja kukuruz, na 11.120 hektara pšenica, na 10 hiljada hektara suncokret, na 1.800 hektara ječam i na 1.300 hektara uljana repica.

ječam
prinos
Novi Bečej

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.