Ugrás a tartalomra

Žetva suncokreta može početi za nekoliko dana

2020.08.13
12:42
2020.08.13
14:22
Forrás
Pannon RTV
Očekuje se da će otkupna cena biti oko 35-36 dinara za kilogram.

Ukoliko vreme ostane povoljno, žetva suncokreta može početi za nekoliko dana. Otkupna cena se ne menja značajno u odnosu na prethodne godine, procenjuje se da kupac za kilogram roda plaćati 35-36 dinara.

Prema oceni stručnjaka, suncokret je u odličnom stanju, glave su zdrave, pa se očekuje prinos od 3-3,5 tona po hektaru.

U Srbiji se inače, ova značajna uljarica, uzgaja na 220 hiljada hektara, tako da će pored zadovoljavanja ovdašnjih potreba, biti dovoljno i za izvoz.

Poljoprivredna komora Srbije je saopštila da je trenutno aktuelna otkupna cena prihvatljiva i da, uz procenjeni prinos, poljoprivrednici ove godine neće imati gubitaka. Cena suncokreta na svetskom tržištu iznosi oko 300 evra po toni.

žetva
suncokret
otkupna cena

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.