Ugrás a tartalomra

Obnavlja se pravoslavna crkva u Debeljači

2020.08.13
20:59
Forrás
Pannon RTV
Lokalnu pravoslavnu crkvenu zajednicu čini oko 200 porodica. U ovom južnobanatskom naselju postoje tri crkve: reformatska, katolička i pravoslavna.

Obnavlja se 85 godina stara srpska crkva u Debeljači. Pravoslavna crkva je sagrađena 1935. godine i nalazi se u centru sela, pored Reformatske crkve. Do sada nisu rađena nikakva veća ulaganja u ovaj sakralni objekat koji postoji već 85 godina. Radovi započeti ove godine finansiraju se donacijama lokalnih pravoslavnih vernika, a gradnju podržava i Opština Kovačica.

Igor Karanović, pravoslavni sveštenik, Debeljača: „Planirano je da se ukloni celokupna spoljašnja fasada crkve, sve do cigle. To bi trebalo nakon toga da se suši godinu i po dana. Takođe se planira i potpuna rekonstrukcija krovne konstrukcije crkve, uklanjanje limenih delova, popravka greda, postavljanje izolacionog terpapira i bakarnog lima, odnosno obnavljanje gornja dva krsta sa jabukom i nameštanje krsta. Pored krsta i krovne konstrukcije, biće renovirano i crkveno zvono."

U Debeljači pravoslavna crkva znači mnogo svim meštanima, o tome svedoči i činjenica da u selu postoje Mađari koji su svojim donacijama doprineli obnovi crkve. Igor Karanovicć, pravoslavni sveštenik, Debeljača: „Ovo je multikulturalno mesto, Debeljača može da posluži kao primer, kada se radi o suživotu različitih naroda, hrišćana i onih koji to nisu, i to dokazuje da takav suživot ne bi trebalo da nam predstavlja prepreku, nego blago u modernom 21. veku. Moram takođe da kažem da u selu postoje Mađari koji su poslednjih nedelja i meseci, svojim donacijama dali značajan doprinos u obnovi crkve."

19. avgusta je praznik pravoslavne crkve.

crkva
Debeljača
obnova crkve

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.