Ugrás a tartalomra

Ove godine školska torba nije tako teška

2020.08.20
21:39
2020.08.20
21:49
Forrás
Pannon RTV
Još uvek je neizvesno u kom obliku će se odvijati nastava u srpskim obrazovnim ustanovama od 1. septembra. Za početak škole se međutim morate pripremiti.

U knjižarama je - delom i zbog toga - potražnja za školskim priborom i dalje veoma mala, pa na više mesta kupce mame popustima. Mađarski nacionalni savet inače i ove godine, obezbeđivanjem školskih paketa, podržava blizu 1360 vojvođanskih osnovnoškolaca, koji kreću i prvi razred na mađarskom jeziku. Nije jeftina zabava kupiti sve za početak škole. Većina roditelja školski pribor kupuje malo po malo, na rate. Silvija Francišković, Subotica: „Sada sam, na primer, potrošila dve hiljade dinara na ovih nekoliko svesaka, za jedno dete. Dakle, još moramo dokupiti kada krene škola i kada budemo znali šta treba."

Za sada su zaista sveske najprodavanije, postoje u svim bojama i dezenima, po različitim cenama. Karolina Pisanić, prodavačica, Palić: „Najjeftinija je 89 dinara, ali to može otići i sve do 250 dinara, sa tvrdim koricama, sa spiralom, svetlucava.” Učenicima nižih razreda se obično sviđaju šarene školske torbe, a likovima iz bajki, dok učenici viših razreda traže jednobojne, obične modele - kaže prodavačica.

Kao i u slučaju školskih torbi, svake godine postoje aktuelni, moderni motivi i za peronice. Prazne peronice sada koštaju oko 550 dinara, dok se pune  mogu nabaviti za otprilike 940 dinara, u jednoj od prodavnica školskog pribora na Paliću. Jeftinije grafitne olovke koštaju u proseku 30-40 dinara, dok one markirane koštaju 70 dinara. Gumice koštaju 15-30 dinara, blok broj pet je 80, a oni manji 50-60 dinara. U suštini, roditelji ukupno treba da računaju na izdataka od nekoliko hiljada dinara po detetu.

Matična zemlja, istovremeno, i ove godine podržava đake prvake koji kreću u mađarski razred. Školski paketi Mađarskog nacionalnog saveta biće podeljeni i ove godine.

Aniko Jeras, predsednica Izvršnog odbora MNS: „Školski paketi će i ove godine imati oblik malog prtljaga, a njegova vrednost je oko pet hiljada dinara. Sadrže sav onaj pribor koji je malim prvacima potreban za početak školovanja. Počev od vrlo lepo i bogato opremljene peronice, sav pribor potreban za čas likovnog, set lenjira, džak za fizičko vaspitanje, knjigu „Gogos Gunar Gedeon", slovna slagalica i zahvaljujući izdavačkoj kući „Mađar So", i ove godine će u paketu biti časopis „Mezeškalač".

Zahvaljujući „Savezu Rakoci", mađarski prvaci u Vojvodini će takođe dobiti i jednu školsku torbu. Ove godine će se ovi pokloni distribuirati na vanredan način, preduzimajući sve mere predostrožnosti, u malim grupama, po nekoliko puta, počev već od sledeće nedelje - dodala je Aniko Jeras.

škola
Aniko Jeras
Mađarski Nacionalni Savet

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.