Ugrás a tartalomra

Sijarto: restriktivne mere na granicama od ključnog značaja

2020.09.03
13:28
Forrás
MTI
Sistem restriktivnih mera sprovedenih na granicama zbog epidemije korona virusa ključan je za bezbednost mađarskog naroda, porodica i privrede, rekao je Peter Sijarto.

Ministar inostranih poslova Mađarske objasnio je u četvrtak u izjavi na svojoj facebook stranici da se poslednjih meseci u međunarodnim vestima većinom raspravljalo o mogućem drugom talasu epidemije, a sada se može reći da je to postala činjenica, na temelju evropskih i globalnih podataka može se videti da broj zaraženih raste eksponencijalno.

Naglasio je da je zbog zaštite rezultata i napora koje je mađarski narod od proleća zajedno postigao i uložio, bilo potrebno preduzeti donošenje mera kojima je ulazak u Mađarsku ograničen. Da to nije učinjeno, to bi znatno povećalo rizik od prodora zaraze u zemlju, a zatim bi se unutar granica morale primeniti takve bezbednosne mere, koje bi stvorile poteškoće za mađarski narod, porodicu i privredu, istakao je.

Peter Sijarto rekao je da su to želeli izbeći, tako da sada postoji ova jednomesečna uredba do kraja septembra, a zatim će videti koje daljnje mere treba preduzeti, hoće li ići u smeru ublažavanja ili pooštravanja.

Smatrao je da će, ako mađarsku privredu treba još jednom zaustaviti i škole zatvoriti, to imati dramatične ekonomske i socijalne posledice, i bilo bi puno bolje da smo među dobitnicima novonastalog svetskog poretka, a ne među gubitnicima.

Potvrdio je da ekonomija mora ostati aktivna, pa čak i nastojati da Mađarska postane jedan od pobednika nove svetske ekonomske ere i da bude u mogućnosti ostvariti što više investicija. Putovanje za one koji zbog posla moraju preći granicu je i dalje je moguće, a službena putovanja u inostranstvo unutar grupe u firmi i dalje se odvijaju bez ograničenja, rekao je.

Napomenuo je da mađarski državljani koji su poslednjih meseci već preležali infekciju korona virusom mogu u zemlju ući bez obavezne kućne izolacije.

Ministar inostranih poslova istakao je da igrači inostranih klubova, članovi delegacije koji stižu kao gosti mađarskim fudbalskim klubovima, moraju imati negativan test ne stariji od tri dana pre ulaska u zemlju, ovo je propis utemeljen na UEFA protokolu. U slučaju povratka mađarskih igrača s inostranih gostovanja potrebna su dva negativna testa, jer oni ostaju ovde, dok strani sportisti napuštaju zemlju gotovo odmah nakon utakmice, dodao je.

Šef ministarstva je istakao da su u toku kontinuirane konsultacije sa susednim zemljama, ministrima inostranih poslova, predstavnicima pograničnih oblasti, te ako utvrde koje su promene potrebne ili moguće usled razvoja situacije, one će hitno biti preduzete.

Peter Sijarto
granica
Mađarska

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Preminula Marta Feher

Nakon kratke i teške bolesti u 48 godini života preminula je Marta Feher, novinarka nedeljnika „Het nap“. Od 2017. godine deo je redakcije „Het napa“, pre toga 10 godina radila je u Panon RTV-u.