Ugrás a tartalomra

Razvoj vrtića u Vojvodini

2020.09.09
18:50
Forrás
Pannon RTV
Decu u Predškolskoj ustanovi „Radost" u Čoki dočekuju obnovljeni sanitarni čvor i igralište prošireno sa modernim elementima.

Investicija je realizovana u okviru Programa razvoja vrtića Karpatskog basena, zahvaljujući ulaganju Mađarskog nacionalnog saveta i Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kancelarije mađarskog premijera.

Centralnu zgradu Predškolske ustanove „Radost" u Čoki pohađa ukupno 110 mališana. Mnogo im znači to što će od sada svakodnevnice u vrtiću moći da provode u još boljim uslovima nego ranije.

Danijela Števanov, direktorica, Predškolska ustanova „Radost", Čoka: „Veoma nam je drago i važno što neko misli i na nas, i što smo dobili ovu podršku, od koje je obnovljen deo objekta, a prošle godine smo dobili igrališta, svaka zgrada je dobila nešto, sada i mi, i to je za nas izuzetno važno."

Radove  je odložila aktuelna epidemiološka situacija, ali su nadležni u lokalnoj samoupravi pružili svu neophodnu pomoć, kako bi se ova investicija velikog iznosa završila do početka školske godine.

Laslo Kormanjoš, odbornik Skupštine opštine Čoka: „Sanitarni čvor je obnovljen u iznosu od 1,7 miliona dinara, odnosno 5 miliona forinti, a u dvorištu centralnog vrtića i u isturenim odeljenjima, mislim tu na Jazovo, Padej i Ostojićevo, prošle nedelje su u potpunosti obnovljeni elementi igrališta, još se samo čeka završetak u Ostojićevu, ali nadamo se da će se i to uskoro dogoditi."

Program razvoja vrtića u Karpatskom basenu pokrenut je 2017. godine, od tada je obnovljeno nekoliko vrtića i na našem prostoru, odnosno mnoge ustanove su takođe obogaćene modernim igralištima i drugim alatima za podršku u obrazovnom radu.

Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta: „Ovo razvojno ulaganje u Čoki je takođe deo toga da obezbedimo takve okolnosti, da se mađarska i srpska deca dobro osećaju zajedno, a istovremeno i podstičemo roditelje da decu upišu u grupu na mađarskom jeziku, a nakon toga, kao sledeći korak, u školu, i da prilikom donošenja odluke o tome na kojem jeziku će dete nastaviti školovanje bude jednoznačno da će to biti na maternjem jeziku, u suštini je to naš najvažniji cilj."

U Subotici je trenutno u toku najveće ulaganje u okviru Program razvoja vrtića u Karpatskom basenu. Očekuje se da će sa ovom investicijom program biti završen, a zahvaljujući ulaganju Mađarskog nacionalnog saveta i Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku kancelarije mađarskog premijera, u pogodnostima koji ovaj program donosi moći će da uživa više hiljada mališana na našem prostoru.

vrtić
Vojvodina
Čoka
Predškolska ustanova
Radost
sanitarni čvor
igralište
prošireno
obnovljen

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.