Ugrás a tartalomra

Gradska bilioteka u Novom Sadu obeležila 175 godina

2020.09.23
22:23
Forrás
Pannon RTV
Novi Sad je proslavio jubilej 175 godina osnivanja jedne od najstarijih ustanova kulture.

Gradska biblioteka osnovana je 23. oktobra 1845. godine, a 19 godina pre toga Matica Srpska preselila se iz Budimpešte za Novi Sad.

Povodom jubileja, zainteresovani građani su mogli da pogledaju program na Trgu Republike. Na početku programa nastupio je hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj".

„Novi Sad je uvek mario za knjigu. I svakodnevni dolasci i sad, u ovako ograničenim uslovima pandemije, pokazuje da ništa nije jače, da ni jedno zlo nije jače, da ni jedno zlo ne može da pobedi čaroliju knjige" rekao je Dragan Kojić, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu.

Jelena Marinković Radomirović, predsednica Skupštine grada Novog Sada kaže da grad zovu srpskom Atinom. Novi Sad je zaslužio i naslov Evropskog grada kulture i prestonice mladih. Dečije odeljenje biblioteke počelo je sa radom pre 65 godina: „Značaj upoznavanja dece sa književnošću je nemerljiv. Uloga Gradske biblioteke i dečijeg odeljenja u povezivanju dece sa knjigama može da bude zaista ključna."

U Gradskoj biblioteci tokom prošle godine učlanjeno je 27 hiljada građana. Biblioteka raspolaže fondom od oko pola miliona knjiga. Povodom jubileja, čitalačka publika mogla je da se u biblioteku učlani po dvosturko nižem iznosu  članarine.

Novi Sad
gradska biblioteka
jubilej

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.