Ugrás a tartalomra

U Čoki predstavljena javnosti knjiga Udruženja etnologa "Lajoš Kiš"

2020.09.26
16:54
2020.09.26
17:22
Forrás
Pannon RTV
Udruženje etnologa "Lajoš Kiš" predstavilo je svoju najnoviju knjigu u Čoki u svečanom okruženju. Delo je predstavljeno na memorijalnoj konferenciji povodom stote godišnjice smrti Lajoša Kalmanja.

Naslov knjige je Čoka, Sanad, Novo Miloševo, Crna Bara, Vrbica, što je naslov jedne od zbirki etnografa 20. veka. Knjiga sadrži ukupno 10 izlaganja predstavljenih na memorijalnoj konferenciji.

„Samo moje istraživanje drugačijeg je karaktera od ostalih. Ostali su se usresredili samo na bogatu riznicu i pisali o tome. S druge strane, samo ja sam pisala o delu opusa Lajoša Kalmanja koji se odnosi na verske teme, koje je takođe sakupljao. Lajoš Kalmanj je u Seregu nadomak Segedina razmatrao dogmatsku temu da li je Velika Gospa doista Devica Marija ili Sveta Ana." rekla je Ana Seke, etnograf, predsednica Udruženja etnologa"Lajoš Kiš".

Negativni učinci vanrednog stanja osećali su se i u kulturnom životu Čoke. Dom kulture je sve do sada bio prazan, čekajući priliku kada će se opet u njemu organizovati manifestacije.

„Sad smo dobili preporuku od Ministarstva kulture na osnovu koje se, naravno, poštujući preventivne mere za suzbijanje epidemije, organizuju predstave, prezentacije knjiga kako bi opet privukli publiku i da im učinimo svakodnevni život lepšim." rekla je Eva Kobrehel, direkorica Kulturnog obrazovnog centra Čoka

Knjigu su predstavili Ana Seke, Valeria Besedeš i Šandor Konja. Učestvovao je i ženski hor "Čaloganj" Mađarskog kulturno-umetničko društva „Ferenc Mora".

Čoka
knjiga
Ana Seke

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.