Ugrás a tartalomra

Još uvek samo pojedini biraju medijaciju kao sudski postupak

2020.10.23
19:43
2020.10.23
19:52
Forrás
Pannon RTV
Povodom 25. oktobra, Evropskog dana pravosuđa, Osnovni sud u Senti održao je danas konferenciju za novinare.

U okviru događaja, Marijana Stajić, portparol suda, predstavila je izveštaj o radu ove ustanove za poslednjih 9 meseci.

Rekla je da je u poslednjem razdoblju bilo u radu 5.238 predmeta, od kojih je 3.492 slučaja rešeno do 30. septembra. Trenutno se u istražnom zatvoru nalaze dve osobe zbog porodičnog nasilja i povrede dostojanstva ličnosti. Tokom vanrednog stanja pokrenuti su prethodni postupci u sedam slučajeva, a krivični postupci u 14 slučajeva zbog kršenja vladinih mera.

Na tom događaju sudija Valeria Pozder je predstavila i promovisala medijaciju kao mogućnost alternativnog načina rešavanja sudskih sporova jer stanovnici još uvek nisu upoznati sa prednostima medijacije u odnosu na sudsko rešavanje sporova.

"Medijacija je manje formalni postupak. Odvija se u fleksibilnoj i neformalnoj, ugodnoj atmosferi. Zasnovan je na dobrovoljnoj osnovi, ono što rade stranke i posrednik ostaje strogo poverljivo i privatno. Vrše se pregovori sa akcentom na stvari oko kojih se stranke slažu. " rekla je Valeria Pozder, sudija.

pravosud

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.
15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.