Ugrás a tartalomra

U svetu hemijskih ogleda i medikamenata

2020.10.27
16:25
2020.10.27
17:05
Forrás
Pannon RTV
U Spomen kući Than održane su radionice za talentovane.

Zbog epidemiološke situacije program je bio nešto manji, ali učenici viših razreda osnovnih škola u Bečeju i sada su imali prilike da se zadube u svet hemijskih ogleda i lekova, a imali su prilike da se upoznaju i sa lekovitim biljem. Program je završen rezimeom viđenog.

Balzam za usne i tečni puder od prirodnih sirovina, herbarijum i pivo od đumbira, sve se to između ostalog našlo pod rukama učenika u radionicama koje se od januara održavaju u Spomen kući Than u Bečeju. Program za talentovane u utorak su nastavnici i učenici  završili sumiranjem naučenog.

„Veoma dobar program, unapredili smo znanje i sve više se interesujemo za materiju, za predmet" kaže Antonio Konc, učenik osmog razreda osnovne škole „Petefi Šandor" u Bečeju.

Čuvani hemičar Karolj Than rođen je u Bečeju i za njegovo ime se vezuje program koji nastavlju Endre Sorad, nastavnik hemije, Kornelija Kuti Pivnički, farmaceut i Karolina Kolar, hemičarka. Sa nastavnikom biologije Kornelom Horakom učenici su sadili lekovito bilje, pripremali čajeve a posetili su i jedan zasad nane.

„U prirodi smo se upoznali sa biljkama, napravili smo i herbarijum od lekovitih biljaka koje se mogu pronaći u okolini. Imali smo i jednu posebnu radionicu kada smo pripremali kandirani đumbir, i njegov prateći proizvod pivo od đumbira koje ne sadrži alkohol" kaže Kornel Horak, nastavnik biologije iz Bečeja.

U okviru nacionalnog programa za talentovane treći put su organizovali seriju radionica, sa kojima organizatori žele među učenicima da popularišu ove karijere kao izbor buduće profesije. U radionicama je učestvovalo 12 učenika viših razreda.

„Smatramo da je izbor profesije već aktuelno pitanje. Ovde su mogli da steknu uvid u rad farmaceuta, hemičara, biologa, i na taj način mogu da dobiju stvarnu sliku o tome da, ukoliko neko izabere ovaj poziv, sa čime će se sretati tokom svog života" kaže Šarolta Kulčar, članica predsedništva Intelektualnog kruga „Braća Than" u Bečeju.

Program je organizovao Intelektualni krug „Braća Than" a njihov partner ove godine je Fondacija „Pro Scientia Naturae" iz Sente, a uz podršku mađarskog Ministarstva ljudskih resursa.

Bečej
hemija
spomen kuća Than

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.