Ugrás a tartalomra

„Ni jedna nacija ne može da dozvoli da zaboravi svoje mučenike"

2020.11.01
21:01
2020.11.01
21:07
Forrás
Pannon RTV
U Martonošu je polaganjem venaca, misom i zajedničkim paljenjem sveća odata počast nevino stradalim žrtvama. U naselju su srpske partizanske jedinice 1944. godine pobile 22 osobe i mesnog župnika.

Zvono se u nedelju oglasilo za one koji su 1944. godine u Martonošu pobijedni u Tisi. Gergelju Horvatu, predsedniku Saveta mesne zajednice Martonoš ubili su nevinog dedu: „U okviru porodice uglavnom se ne prisećamo toga, jer nije se smelo. Otac mi je bio malo dete kada je ostao bez svog oca. Baka je opet bila zastrašena i nije govorila o tome."

U znak sećanja  na žrtve održan je pomen i položeni su venci na spomenik postavljen na mesnom groblju. Lajoš Foro, potpredsednik Vojvođanskog istraživačkog centra u svom govoru podsetio je na događaje iz 1944. godine i pročitao imena žrtava.

Nakon toga je recitovao Atila Sel, a uz pomoć članova Vojvođanskih mađarskih izviđača prisutni su položili vence na spomen obeležje.

Lajoš Foro, potpredsednik Vojvođanskog istraživačkog centra: „Smatram da su za svaku naciju važni njeni stradalnici, bar toliko koliko i heroji. Smatram da jedna nacija ne može da dozvoli da njeni mučenici padnu u zaborav. Posebno onda kada je, kao 1944. godine, ogromna većina žrtava nevina."

Nakon polaganja venaca, recitovanja i govora održana je misa u martonoškoj crkvi.

mučenik
sećanje
Lajoš Foro
Martonoš

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.