Ugrás a tartalomra

Sećanje na nevine žrtve iz 1944/45. godine u Bečeju

2020.11.01
21:50
Forrás
Pannon RTV
Prema procenama bilo je preko 400 nevinih mađarskih žrtava neshvatljive osvete u 1944/45. godini u Bečeju. U znak sećanja položeni su venci i upaljene sveće kod drvenog totema na gradskom groblju.

U nedelju popodne na pomenu održanom na gradskom groblju u Bečeju začulo se 206 imena. Prema procenama istraživača moguće je da ima bar dvostruko više  žrtava neshvatljive osvete iz 1944/45. godine. Ištvan Rade je tada izgubio svog oca i starijeg brata: „Zbog toga smatram važnim ovo podsećanje, jer mlađa generacija o ovome ne zna ništa, samo uopšteno."

Za smiraj duša žrtava Laslo Poša sveštenik je izgovorio molitvu. 

Govor je održao Igor Kiš, predsednik Skupštine opštine Bečej: „Danas se ovde okupljeni u lepom broju, dostojanstveno sećamo žrtava, mučenika. Godinama, tako i danas ne prisećamo se samo mi meštani u kojima živi sećanje, nego i naši srpski prijatelji i to ima posebno poruku. Zajedno se sećati ravno je sa prihvatanjem, sa poštovanjem i pomirenjem. Istovetno je sa tim da ćemo reći da nema kolektivne krivice nacije, postoje pojedinačne krivice. Istovetno sa tim da među našim narodima ima mnogo više onih tačaka koje nas povezuju, nego razdvajaju."

Na kraju pomena pored drvenog totema položeni su vence i upaljene sveće.

Bečej
sećanje

Najnovije

14:09, Frissítve: 19:17

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.