Ugrás a tartalomra

Počelo je prevođenje udžbenika za gimnaziju na mađarski jezik

2020.11.03
17:42
2020.11.03
17:48
Forrás
Pannon RTV
Učenicima će od naredne školske godine biti na raspolaganju 13 udžbenika na mađarskom jeziku - rekla je Marta Petkovič.

Članica Mađarskog nacionalnog saveta je naglasila da se pored knjiga za prvi i drugi razred iz matematike, fizike, hemije, biologije, geografije i istorije, na mađarski jezik prevodi i udžbenik za drugi razred gimnazije iz psihologije. To će omogućiti učenicima koji učestvuju u mađarskom obrazovanju, da na državnoj maturi imaju jednake šanse, jer će im biti na raspolaganju odgovarajući udžbenici. Pored toga, na ovaj način standardizuju različite metode predavanja nastavnika - dodala je Marta Petkovič. Planirano je da prevodi budu završeni do sredine januara.

Marta Petkovič, članica Mađarskog nacionalnog saveta: „Planiramo, i to je dogovor sa izdavačem, da se paket udžbenika, za prvi i drugi razred, može kupiti u septembru sledeće godine. Sa ovim process još nije završen. Kada udžbenici na srpskom jeziku za treći razred gimnazije budu usvojeni, tada ćemo nastaviti sa ovim poslom. Takođe ćemo prevoditi udžbenike i za treći i četvrti razred, za iste ove predmete, a možda i za neke druge predmete."

udžbenik
mađarski jezik
prevod
prevođenje
Marta Petković
gimnazija

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.