Ugrás a tartalomra

U Bečeju razvrstavaju i presuju otpad

2020.11.17
17:36
2020.11.17
17:49
Forrás
Pannon RTV
U planu je da se za nešto više od dve godine zatvori deponija „Botra" u Bečeju, uprkos tome na ovom prostoru se odvija više investicija.

Uvođenjem novina komunalno preduzeće „Potisje" želi da nakon zatvaranja,  odnošenje smeća na regionalnu deponiju bude što jeftinije.

Na deponiji „Botra" u Bečeju sabijaju kartone kako bi zauzimali manje mesta, a tako je i jeftiniji transport otpada koji odlazi na reciklažu. Očekuje se da će nakon dve godine biti zatvorena deponija u Bečeju, te da će se smeće iz Bečeja odnositi na regionalnu deponiju u Kikindi. Uprkos očekivanom zatvaranju, komunalno preduzeće uložilo je u više investicija: pošumljavanjem je stvorilo vetrozaštitni pojas oko terena, podignuta je radionica za održavanje vozila, a u novoj hali razvrstavaju i presuju otpad. „Ove investicije su u službi toga da mi možemo ovde sekundarne sirovine, koje ćemo početi da razvrstavamo, dalje da selekcioniramo. Sa tim će se manje nositi na regionalnu deponiju, tako ćemo da uštedimo novac koji ne treba da se plaća za odlaganje u Kikindi" kaže Zoltan Feješ, direktor Javnog komunalnog preduzeća „Potisje".

Procenjuje se da opština godišnje oko 20 hiljada tona otpada odlaže na deponiju „Botra". Ukoliko bi se sva ova količina prevozila za Kikindu, to bi godišnje koštalo i pola miliona evra. Stručnjaci kažu da je sa tim što  bečejsko komunalno preduzeće formira reciklažni centar pre zatvaranja deponije, predstavlja izuzetan primer društvene odgovornosti. „Oni već sada tako rade da spremno dočekaju poslove koji će biti aktuelni kada dođe taj trenutak. Taj trenutak u praksi, u našoj zemlji, uglavnom odlažu, ali u „Potisju" očigledno ne razmišljaju tako, nego se pripremaju za promene koje se očekuju za dve godine" kaže Velimir Cvejanov, urednik portala „Reciklaža".

Javno komunalno preduzeće „Potisje" u narednom periodu želelo bi da reši problem recikliranja građevinskog i biološkog otpada.

Bečej
otpad
presovanje

Najnovije

14:09, Frissítve: 16:09

Poskupeli luksuzni proizvodi u Srbiji

U Srbiji je od 1. maja poskupelo nekoliko luksuznih proizvoda. Od utorka će i pušači morati da plaćaju više za jednu paklu cigareta nego do sada. Dobra vest je da ove godine više ne moramo da brinemo o poskupljenju struje i gasa.
16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28, Frissítve: 14:18

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.