Ugrás a tartalomra

Koronavirus Mađarska: preminulo 117, a 3.929 novoobolelih

2020.11.24
11:04
2020.11.24
12:07
Forrás
MTI
Preminulo je 117 pretežno starijih horničnih bolesnih, a kod novih 3.929 građana registrovana je zaraza koronavirusom – objavljeno je u utorak na sajtu koronavirus.gov.hu.

Na vladinom sajtu navedeno je da je broj potvrđenih zaraženih slučajeva ukupno 181.881, preminulo je 4.008 osoba, dok je njih 44.020 izlečeno.  Aktivno su obolele 133.853 osobe, od kojih je 22 odsto iz Budimpešte. Na bolničkom lečenju je 7.598 pacijenata, od toga njih 638 na respiratoru. U kućnom karantinu je 41.557 osoba, a u Mađarskoj je do sada urađeno 1.528.302 testova.

Naglašeno je da se u čitavoj Evropi beleži eksponencijalni rast  broja obolelih, i sve više njih zahteva bolničko lečenje. Epidemija se ne može zaustaviti, cilj je da se ona uspori kako bi se očuvala sposobnost bolnica da pruže pomoć. To je zadatak novih mera proglašenih sa vanrednom situacijom, čiji učinak i uticaj vlada će oceniti na sednici u sredu.

Podsećaju da su u utorak stupile na snagu nove mere nakon što je vlada prihvatila predlog Saveta starijih. Na osnovu toga radnim danima u vremenu od 9 do 11 časova, a za vikend u vremenu od 8 do 10 časova u prodavnice mogu da idu samo osobe starije od 65 godina. Ipak, stariji mogu da odlaze u kupovinu i van ovih termina koji su određeni za njih.

Policija strogo kontroliše primenu mera i za njihovo nepridržavanje može da izrekne i novčane kazne. Osim toga u 93 bolnice vojska ispomaže na nemedicinskim poslovima, a u više gradova u državi ispomoć je policiji u obavljanju posla.

U Mađarskoj je otpočelo brzo testiranje zaposlenih u zdravstvu, predškolskim ustanovama i pedagoga, a u tome ispomažu i studenti medicine u okviru dvonedeljne plaćene prakse.

Komercijalna parkirališta vlasnici moraju učiniti dostupnim za besplatno kroišćenje u vremenu od 19 časova uveče do 7 časova izjutra.

Pored ovih mera od ranije je na snazi mera zabrane kretanja u vremenu od 20 časova do ujutru 5 časova. Zbog kršenja ove mere policija je do sada intervenisala u 5.954 slučaja. Zabrana kretanja ne važi za one koji moraju na posao u tom vremenu. Prodavnice, izuzet apoteka i benzinskih pumpi mogu biti otvorene do 19 časova, a najranije mogu da otvore u 5 časova izjutra. Poslovne aktivnosti koje nisu pomenute, poput frizera, masera, ličnih trenera, mogu da se obavljaju  u uobičajenom terminu, uz pridržavanja vremena za zabranu kretanja. I dalje je na snazi obavezno nošenje zaštitne maske i držanje odstojanja. Svako okupljanje je zabranjeno, a gosti u restoranu mogu da borave samo radi uzimanja hrane za poneti. Zabranjene su sve manifestacije, što podrazumeva i kulturne događaje i božične vašare. Zatvorene su teretane, fitnes centri, pokriveni bazeni, muzeji, bioskopi, pozorišta, biblioteke, klizališta.

Predškolske ustanove i osnovne škole do 8. razreda rade po ustaljenom rasporedu, učenici srednjih škola i studenti su prešli na učenje na daljinu.

Mađarska

Najnovije

15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.