Ugrás a tartalomra

Adventski venac u Čantaviru oštećen je i ove godine

2020.12.03
18:05
Forrás
Pannon RTV
Ponovo se sa njega ukradene sveće.

Adventski venac, koji je u Čantaviru postavljen pre samo nedelju dana, ponovo je oštećen. Nepoznati počinioci ukrali su sve četiri sveće. Ova krađa nije jedinstven slučaj, jer su sveće ukradene i prošle godine. Venac su, kao i svake godine, tako i ove zajednički postavili Mesna zajednica Čantavir i meštani, u parku ispred crkve. Narednih nedelja adventa, na vencu će goreti plamen sveće iznete iz crkve.

Ogroman adventski venac u centru Čantavira postavljen je u nedelju, pre velike mise. Nije međutim dugo bio netaknut. Do utorka ujutro sa njega su ukradene sveće. Postavljanje prazničnog venca već je tradicija u selu, kao i to da ga nepoznati počinioci oštešćuju. Meštani sa nerazumevanjem gledaju na ovaj slučaj. Livia Domonkoš, penzionerka, Čantavir: „Ovaj adventski venac ima duhovnu vrednost. Ne mogu da shvatim kome bi moglo biti u interesu da to ošteti."

Atila Andraš Đuričin, predsednk Saveta Mesne zajednice Čantavir ovaj slučaj smatra uvredom, ali prema njegovim rečima, selo se i pored toga i dalje sa entuzijazmom priprema za praznike. „Moramo da nastavimo da radimo uporno, radujemo se jedni drugima, družimo se i verujemo da će i oni koji imaju drugačiji stav o ovom svetom prazniku, stati uz nas."

Preostali deo adventskog venca i dalje čeka meštane Čantavira ispred crkve. Do Božića će se paliti sveća koja se iznosi iz crkve.

adventski venac
krađa
sveća
Čantavir

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.