Ugrás a tartalomra

Trianon 100 - 2020. je godina nacionalnog jedinstva

2020.12.18
14:09
Forrás
Pannon RTV
Istorijsko pomirenje Srbije i Mađarske, započelo je 2013. godine, kada su predsednici država zajedno odali počast svim žrtvama, što je otvorilo put da su se ciljevi mađarske nacionalne politike do sada mogli ostvariti u Srbiji.

To su mišljenja mađarskih političara u matici i Vojvodini. Panon televizija će u nedelju emitovati svečanu posebnu emisiju pod nazivom Trianon 100 – 2020. je godina nacionalnog jedinstva.

S gledišta nacionalne politike, položaj mađarske zajednice koja živi u Srbiji je za primer - smatraju političari iz matice. Nije to uvek bilo tako, ali istorijsko pomirenje, zahvaljujući zajedničkom naporu mađarskog predsednika Janoša Adera i Tomislava Nikolića, predsednika R. Srbije, koji su u Čurugu odali počast svim žrtvama, predstavljala je dobru osnovu za novi početak. Nakon toga, mađarska i srpska vlada više su se koncentrisale na ono što povezuje dve zemlje i može unaprediti odnose. Prema Ištvanu Pastoru, predsedniku Saveza vojvođanskih Mađara, to je bilo umirujuće za obe strane.

„Nije moguće razmišljati o sadašnjosti i zajedničkoj budućnosti bez rešavanja spornih stvari iz prošlosti. S ove tačke gledišta, sve ovo je bilo veoma važno, zbog događaja koji su se odigrali pre deceniju ili više, jer nam je stvorilo priliku da zajedno razmišljamo o budućnosti u kojoj svako treba da zadrži sopstveni identitet, mora da opstane i napreduje u svojoj domovini. " rekao je Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

Prema Arpadu Janošu Potapiju, najvažnija odluka u prvim godinama mađarske nacionalne politike bila je da se od 2010.godine mađarsko državljanstvo dodeli svim Mađarima koji žive izvan granica matice. Nakon toga, od 2014.-2015. godine je pomaganje ljudima da napreduju u svojoj domovini dospelo u prvi plan mađarske nacionalne politike. Program ekonomskog razvoja mađarske vlade među prvima je podržao Mađare u Vojvodini, podsetio je državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske.

Sve ovo se sprovodi u cilju toga da Mađari mogu ojačati svoje poslovanje, pokrenuti nova preduzeća, da možemo da stanemo uz mlade i da ih podržimo u pokretanju preduzeća, zapošljavanju pripadnika mađarske zajednice, kako bi se mađarskim porodicama osigurala egzistencija i, generalno, za budućnost mađarske zajednice ovde, u Panonskoj niziji i naravno na teritoriji Vojvodine. " rekao je Arpad Janoš Potapi, državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske.

Mađarska vlada i na drugi način pomaže opstanak mađarskih zajednica koje žive izvan granica matice, kako bi lakše živeli u svojim domovinama, na primer razvojem mađarskih institucija, uključujući vrtiće i škole. Takođe daje se prioritet razvoju železnice, posebno modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta i Subotica-Segedin. Ta ulaganja ne samo da doprinose postizanju ciljeva nacionalne politike, već i zajedničkoj budućnosti u Srednjoj Evropi, rekao je Arpad Janoš Potapi.

Posebna emisija pod nazivom Trianon 100- 2020. Godina nacionalnog jedinstva, emitovaće se na Panon televiziji u nedelju posle vesti u 20 časova.

Trianon 100
Ištvan Pastor
Arpad Janoš Potapi

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.