Ugrás a tartalomra

Božićna kupovina na Mlečnoj pijaci

2020.12.24
20:27
2020.12.24
20:33
Forrás
Pannon RTV
Većina Subotičana obavila je kupovinu za prazničnu večeru. U poređenju sa prethodnim danima, u četvrtak pre podne nije bila velika gužva na Mlečnoj pijaci. Redovi su bili isred ribarnica i pekara.

Posetili smo pijacu na kojoj su se i prodavci i kupci spremali za Badnje veče.

Iako je neobično blago vreme, božićna atmosfera se svugde oseća. Poslednjih dana bila je velika gužva na Mlečnoj pijaci u Subotici, jer je mnoge zahvatila groznica kupovine. Dobro se prodavalo ćureće meso i riba, ali se tražio i med, mak, pasulj, kao o božićni kolac, odnosno tradicionalni prilozi za božičnu večeru. Dora Šarčević je već kupila kolač za posnu večeru na Badnji dan. Kaže da će ove godine slaviti u uskom krugu, ali uprkos tome sa prazničnog stola neće nedostajati ni čorba od pasulja, ni pečena riba i kolač: „Ima nas svugde po svetu i kada dođu željeni praznici nastojimo da budemo zajedno".

Ko često ide na subotičku Mlečnu pijacu njemu je poznato ime Lajoša Rihtera koji već više od 40 godina prodaje povrće. U duši se i on već priprema za večeru na Badnje veče: „Večeras će biti pečena riba, čorba od pasulja, beli luk, jabuka, guba sa makom."

Ove godine i Klaudija Đaluš će veče provesti u uskom porodičnom krugu, ni kod nje neće biti velikog društva. Kaže ove godine praznik je zaista posvećen najbližima. Uprkos tome, ni kod nje neće izostati uobičajeni delikatesi za ovaj praznik: „Danas postimo po običaju i biće čorba od pasulja, testo s makom i riba."

Bez gube sa makom, ili testa sa makom nema prave praznične večere. Većina građana već je ranije kupila mak, saznajemo od Ištvana Palinkaša. Danas se slabije prodavao: „Danas na Badnji dan mak je 800 dinara, isto kao već dve godine."

Iako je većina već pokupovala sve što je potrebno za posnu večeru, u četvrtak pre podne ipak su se mnogo tražila i sitna peciva  na tezgi Neli Varga: „Može se primetiti da nije došlo toliko članova porodica iz inostranstva kao inače. Od sitnih peciva slana prodajemo za 400 dinara po kilogramu, a slatka su 700 dinara."

Ispred ribarnica i danas je bila velika gužva. Na štandu Šandora Stantića ribe je u izobilju: „Prodajemo samo šarana, kilogram za 460 dinara, kvalitetna je riba, nije masna."

I pored situacije sa epidemijom, većina prodavaca zadovoljna je sa ovogodišnjim prometom, ali ni kupci se ne žale jer se cene nisu promenile u odnosu na one koje su bile prošle godine u vreme praznika. Nije poskupeo ni bagremov med, može se kupiti za 850 dinara, orasi koštaju između 800 i 1.200 dinara, a ni cena voća i povrća nije značajno promenjena.

Mlečna pijaca
riba
kolač

Slične vesti

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.