Ugrás a tartalomra

Drugi dan Božića

2020.12.26
11:34
2020.12.26
11:41
Forrás
Pannon RTV
26. decembar je, drugi dan Božića, imendan Ištvana. Prema mađarskim narodnim običajima, muškarci u ovo doba čestitaju svim osobama sa imenom Ištvan u selu i započinju recitovanje, što je božićna i novogodišnja čestitka.

Prema verovanjima smatra se da je danas dan zdravlja i useva. Od Ištvana do Nove godine, u nekim krajevima i do Sveta tri kralja, mladići ili odrasli muškarci su recitovali. Šetajući od kuće do kuće u selu, poželeli bi blagostanje i sreću za narednu godinu. Po dolasku u kuću, zatražili bi od domaćina dopuštenje za recitovanje pesme, nakon čega su ispričali legendu o čudesnom jelenu. 26. decembra ne slavimo kralja svetog Ištvana, već njegovog istoimenog sveca, đakona Ištvana, koji je bio prvi mučenik Crkve.

božić
Ištvan
recitovanje
novogodišnja
čestitka
crkva
vera

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.