Ugrás a tartalomra

U blizini Horgoša nalazi se oko 200 migranata

2021.01.13
16:18
Forrás
Pannon RTV
Naša ekipa je u sredu, u centru Horgoša, zabeležila prilično mirnu situaciju. Sreli smo samo nekoliko ilegalnih migranata. Po hladnom vremenu migranti takođe pokušavaju da se sakriju na nekom toplijem mestu.

Čuvarska služba, koju finansira lokalna samouprava u Kanjiži i lokalna policija prate kretanje migranata i pokušavaju ih zadržati izvan naselja. I u prodavnice ih puštaju samo jedan po jedan. Iako se čini da ih je sada manje i da se ne kreću mnogo, prema rečima Ane Sabo, taksisti i dalje dovoze migrante u Horgoš iz svih pravaca.

Ana Sabo, Horgoš: „Da, videla sam. Videla sam taksi vozila različitih boja, uglavnom crnih i sivih, to je sigurno. Iz Sombora, Beograda, Rume, sa takvim registarskim tablicama, ali većina ih je iz Sombora."

U strahu od policijskih akcija, migranti u selo dolaze uglavnom pojedinačno, nisu često grupisani - kažu meštani.

Zahvaljujući pojačanom prisustvu policije, broj migranata koji se skrivaju u okolini Horgoša, u poslednje vreme se smanjio. Prema proceni nadležni, trenutno ih u pograničnom području oko samog naselja ima oko 150-200. Pokušavaju da se sakriju u objektima, gde mogu da izbegnu eventualnu policijsku akciju. Inače, mimo kamere, nekoliko ilegalnih migranata nam je reklo da nisu čuli za migrantske tunele, jer mađarsku granicu obično pokušavaju da pređu peške, pod okriljem noći ili pokušavaju da se popnu na kamione koji ulaze u Mađarsku na obližnjem graničnom prelazu Horgoš-Reske, na autoputu. Na taj način, ili sakrivajući se u prikolicama kamiona pokušavaju da uđu na teritoriju Mađarske, odnosno EU.

Horgoš
migranti

Najnovije

16:37, Frissítve: 17:46

Čije jaje je najtvrđe?

U Mokrinu je po 34. put održano Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim jajima. Manifestacija se održava svake godine na dan pravoslavnog Vaskrsa, a učesnici dolaze ne samo iz Srbije, već i iz mnogih drugih delova sveta.
16:28

Hristos vaskrse!

Vaskrsenje Isusa Hrista je praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. U svim pravoslavnim hramovima služe se vaskršnje liturije. Patrijarh srpski Porfirije služio je ponoćnu liturgiju u Hramu Svetog Save.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.