Ugrás a tartalomra

Stanari zoološkog vrta na Paliću i zimi čekaju posetioce

2021.01.16
18:13
2021.01.16
18:21
Forrás
Pannon RTV
U hladnim zimskim danima možda nećemo ni pomisliti da odemo u zoološki vrt Palić, iako se to isplati, jer brojne životinjske vrste još uvek čekaju posetioce.

Osim svojih kućnih ljubimaca, posebnu pažnju moraju posvetiti i zdravlju stanara zoološkog vrta po hladnom vremenu. Naša ekipa je pratila kako se svakodnevni život odvija ovde u zoološkom vrtu Palić.

Kako dolazi hladno vreme, potrebe životinja se menjaju, a potrebe za kretanjem se smanjuje. Zimu često provode u svojim zagrejanim kućicama. Zebra i žirafa provode na otvorenom samo sat ili dva dnevno.

Lavovi zimi, iako samo kratko, ipak izlaze iz svojih domova. Međutim, prilikom ozbiljnijih mrazeva posetioci ih mogu videti samo dva do tri sata.

Dolaskom zime i padom temperature ispod nule, voda za piće životinja može se smrznuti, pa negovatelji tome moraju posvetiti više pažnje.

„Kod temperature u minusu posuda za piće se mora proveriti više puta dnevno, voda se brzo smrzava u tim malim loncima. To je isto i kod naših životinja koje se nalaze napolju. Postoje pojilice koje su ponekad stalno otvorene s takvom kapajućom verzijom i ne damo da se zamrznu, ali čak se i one zamrznu po vrlo hladnom vremenu. U to vreme oni koji se brinu o životinjama moraju najmanje dva puta obilaziti naše životinje i moraju sipati svežu toplu ili mlaku vodi kako bi se led u pojilicama otopio. Iako životinje zimi troše mnogo manje tečnosti." rekao je Tibor Janoši, veterinar zoološkog vrta na Paliću

Očigledno je u subotu ujutro, Kuksa, jedan od najnovijih stanara zoološkog vrta Palić,veselo plivao. Njegov partner, Beni, dotada je uživao na suncu. Očito su već navikli na svoj novi dom na Paliću.

Čuli smo kako se odvija pojenje, ali što je sa hranjenjem?

Ishrana životinja ne menja se puno u odnosu na leto. Ishrana se uglavnom sastoji od slame, voća, povrća i mesa. Međutim, dodatak vitamina zimi je važan. Negovatelji ih umešaju u hranu.

"U ovo doba obično povećavamo količinu vitamina koju inače unosimo hranom. U najjednostavnijem obliku, u obliku tablete ili praha. U slučaju mesojeda meso se seče, i posipa prahom, vitaminskim prahom. Kod majmuna se tablete stavljaju u bananu i razno voće. Kod preživača takođe mešamo premikse i vitamine u koncentrat i hranu u obliku praha." rekao je veterinar.

Zoološki vrt Palić otvoren je i zimi. Posetioci mogu videti gotovo sve životinje, osim majmuna, koji veći deo dana provode na toplom.

Zoološki vrt otvoren je svakog dana u nedelji od 9 do 15 sati.

Zoološki vrt
Palić

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.