Ugrás a tartalomra

Infrastrukturnim ulaganjima do uspešne politike proširenja

2021.01.19
21:08
Forrás
Pannon RTV
„Transevropska transportna mreža (TEN-T) je glavna udarna snaga evropske privrede, zbog toga je dalje treba razvijati i učiniti je održivom i inteligentnijom" rekao je Andor Deli u EP.

Poslanik Fidesa, poreklom iz Vojvodine u Evropskom parlamentu je u svom govoru rekao da lako zaboravljamo važnost izgradnje puteva i železnica, njihovo unapređenje, odnosno relevantnost TEN-T putnih pravaca u evropskoj integraciji i saradnji, kao i njihovu ulogu u tome da je Evropska unija postala najuspešniji mirovni projekat na svetu. Zbog toga je potrebno TEN-T mrežu proširiti i van spoljnih granica Evropske unije, posebno u pravcu država zapadnog Balkana.  Kontrolu sistema TEN-T mreže potrebno je iskoristiti za to da se ostvari značajnije učešće zemalja kandidata, Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, kroz na primer, uspostavljanje lokalnih koordinatora – rekao je Deli.

U okviru uspešnog berlinskog procesa već je proširena mapa TEN-T mreže na  zapadni Balkan, a prošle godine je i počela sa radom Transportna zajednica za zapadni Balkan, a osim toga i Evropska komisija je prihvatila ciljana ulaganja u region. Takođe, potrebno bi bilo stvoriti veću saglasnost između različitih političkih metoda. Sistem TEN-T-a, kao tema kontrole pravnog okvira biće dobra prilika za to da se realizuju zajedničke tačke– dodao je Andor Deli.

Transevropska transportna mreža (TEN-T) osnovana je sa ciljem snažnijeg i održivog povezivanja između pojedinih država i regija Unije. TEN-T mreža obuhvata glavne putne, železničke i rečne pravce na teritoriji Unije, kao i planove njihovog razvoja za šta EU ima posebno određene finansijske iznose. Pojedine TEN-T mreže pokrivaju i određene teritorije izvan Unije, kao što je zapadni Balkan.

politika proširenja
Andor Deli

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.