Ugrás a tartalomra

Čitalačke navike dece se menjaju prema dobu

2021.01.24
16:11
Forrás
Pannon RTV
E-knjiga i audio knjiga postaju sve popularniji čak i među decom osnovnoškolskog uzrasta – izjavila je Beata Gulači za Panon RTV, bibliotekarka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži.

Prema rečima Beate Gulači, deca najčešće čitaju tokom svoje osnovne škole knjige o Hariju Poteru, kao i knjige o Džeronimu Stiltonu i knjige Laure Lajner.

Zbog brzog ritma života, prema nekima se i potreba za čitanjem promenila. Deca uglavnom čitaju knjige koji odgovaraju modernom dobu ili knjige nastale na osnovu različitih serija.

Aneta Dukai, učenica Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži, najradije čita knjige o Džeronimu Stiltonu.

Nikoleta Bata je rekla našoj ekipi da su joj najdraže knjige o Hariju Poteru.

Zbog internetskih platformi e-knjige su došle do izražaja, ali u mnogim slučajevima video igrice temeljene na adaptaciji knjiga takođe inspirišu decu da ih čitaju. Pored obaveznog čitanja lektire predviđene po nastavnom planu i programu, nastavnici se takođe pokušavaju prilagoditi krugu interesovanja učenika.

„Knjige su malo stavljene u drugi plan, ali to je na neki način omogućilo da audio knjiga dođe u prvi plan i smatram da uz motivaciju koju roditelji i kolege prenose na decu, nije teško da se formira čitalačka navika kod dece. Na primer, učenici mog osmog razreda u velikom broju slučajeva slušaju audio knjigu, ali zatim požele i da je pročitaju. " rekla je Beata Gulači, bibliotekarka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Kanjiži.

Deca se mogu zainteresovati za čitanje: u vrtiću, gledajući crtane filmove koji se pojavljuju u obliku knjige, kod učenika nižih razreda već se može razgovarati o širem svetu mašte, pa je to najbolji način da ih podstaknemo na čitanje, kaže Beata Gulači.

čitaonica
čitaoci
čitanje
deca

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.