Ugrás a tartalomra

Stvaranje primerenih uslova za pristup i posetu crkvi u Arači

2021.02.04
16:50
2021.02.04
17:11
Forrás
Facebook/Pásztor István
Ištvan Pastor, predsednik SVM-a je na fejsbuku objavio da će započeti rekonstrukcija crkve u Arači. To će biti rezultat uspostavljene široke saradnje – objasnio je Pastor.

Mnogi su godinama mnogo radili na tome da se stvore primereni uslovi za pristup i posetu srednjevekovnoj crkvi u Arači – piše u svom današnjem statusu na fejsbuku Ištvan Pastor. Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara dodao je da će biti realizovana rekonstrukcija puta koji vodi do spomenika, uz pojedina infrastrukturna ulaganja, a dodatno biće rekonstruisan i sam spomenik kulture, istražen okolni prostor od preko 10 hektara. Pored svega toga, smešten podalje od spomenika, biće realizovan i centar za posetioce.

Ovi planovi biće ostvareni uz značajnu podršku mađarske vlade i uz saradnju zavoda za zaštitu spomenika kulture dveju država i njihovih stručnjaka, napisao je dalje Pastor.

Na inicijativu Jene Hajnala, predsednika Mađarskog nacionalnog saveta o tome su se danas saglasili u Novom Sadu, u sedištu pokrajinske Vlade, sa predsednikom Igorom Mirovićem, te Zoranom Vapom, direktorom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i saradnicima.

U postu Ištvan Pastor se zahvalio na spremnosti dveju vlada na  saradnju, kao i ulaganju napora na očuvanju i zaštiti baštine neizmerne vrednosti. Veliki zdatak može biti ostvaren samo kao rezultat široke saradnje – zaključio je predsednik SVM-a.

Arača
crkva
pristup
poseta
rekonstrukcija
Ištvan Pastor

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.