Ugrás a tartalomra

Studio „M" Radio Novog Sada od danas u nadležnosti Pokrajinske vlade

2021.02.05
18:06
Forrás
Pannon RTV
Planirano je da zgrada u budućnosti bude mesto za čuvanje kulturne baštine 20. veka.

Na svečanoj ceremoniji predaje ključa, Igor Mirović je naglasio da je njihova dužnost da se brinu o zgradi i izrazio je nadu da će u narednim nedeljama dobiti građevinsku dozvolu, na osnovu koje mogu da izvrše obnovu, nakon čega bi zgrada mogla da bude mesto za koncertne i kulturne sadržaje.

Miodrag Koprivica, generalni direktor RTV Vojvodine, simbolično je preneo pravo korišćenja zgrade na Pokrajinsku vladu. Novi upravljač namerava da predstavi poslednjih 100 godina radijske i televizijske profesije, kroz najsavremeniji digitalni sadržaj, uz pomoć jedne stalne postavke.

Miodrag Koprivica, generalni direktor RTV Vojvodina: „Jedan čovek koji je radio u ovoj kući, a zove se Vasilije Dimić, i koji je bio šef tehnike radija, uspeo je svojim znanjem da napravi najbolji studio u Evropi u to vreme. Nije ovo izjava bez pokrića, jer svi oni koji su tu radili to znaju. Tu je prvi put upotrebljena takozvana „kopenhaška rešetka", za takozvane apsorbere u radijskom studiju."

Ključ zgrade preuzeo je Igor Mirović. Predsednik Pokrajinske vlade rekao je da rade na izradi planske dokumentacije za obnovu zgrade. On je dodao da će veliki akcenat staviti na funkcionisanje koncertne sale i organizaciju manifestacija.

„Vlada Republike Srbije je iskazala nameru da bude naš partner u rekonstrukciji ovog prostora. To je dobra stvar, jer ćemo na taj način obezbediti deo finansijskih sredstava. Koliko će to sve iznositi znaćemo kada se završi projektna dokumentacija, a predpostavljam i verujem da će i Grad Novi Sad, s obzirom na to da se sve ovo dešava u godini kada se pripremamo za veliki događaj, za 2022.godinu, kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture, iskazati svoj interes da na neki način učestvuje u ovom velikom poslu."

Radio Novi Sad počeo je sa emitovanjem programa na mađarskom jeziku u oktobru 2020. Godine, u novoj zgradi Radio-televizije Vojvodine. Nekadašnja zgrada redakcije, trenutno služi samo kao mesto za održavanje povremenih događaja. Studio „M" je arhitektonsko remek-delo Pavla Žilnika, izgrađeno šezdesetih godina prošlog veka, jedina zgrada u gradu koja kombinuje jednu koncertnu dvoranu i studio pogodan za snimanje i emitovanje.

Radio Novi Sad
pokrajinska vlada
Igor Mirović
Miodrag Koprivica

Slične vesti

Najnovije

13:28, Frissítve: 13:34

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.