Ugrás a tartalomra

Test droge na putevima, sve više vozača pod dejstvom opijata

2021.02.06
22:22
Forrás
Pannon RTV
Policija je, u prošlom mesesu, isključila iz saobraćaja 70 posto više vozača pod uticajem psihoaktivnih supstanci, nego u istom periodu prošle godine.

Ako se tokom rutinske provere pojavi sumnja da je osoba pod uticajem droge, policijski službenici koji postupaju imaju ovlašćenje da na licu mesta sprovedu test na drogu. Cilj je da se saobraćajni promet na srpskim putevima učini bezbednijim.

Nakon upotrebe telefona i konzumacije alkohola, upotreba droga takođe je sve veći problem na drumovima. Policija Srbije je uvela brze testove na drogu, pa provere u saobraćaju sada mogu pokazati i za 15 minuta ako je neka osoba koristila bilo koju vrstu psihoaktivne supstance u nedavnoj prošlosti.

Sredstva se otkrivaju na licu mesta iz uzorka pljuvačke. Uređaj je sposoban da otkrije sedam vrsta droga. Pre toga, ako se sumnjalo na upotrebu droge, nadležni organi su legitimisano lice morali da dovedu u zdravstvenu ustanovu u kojoj se obavlja test. Sada se to može promeniti u nekoliko slučajeva.

Asmin Dimitriljović je zadovoljan novitetom: „Ovo je dobrodošlo. Očigledno se sve može dogoditi na putu, u svakom pogledu, pozdravljam bilo kakvu proveru."

Na javnim putevima u januaru je kod 120 vozača utvrđeno korištenje droga. To je za pedeset više nego u istom razdoblju prošle godine. Ako se tako nastavi, do kraja godine mogli bismo dostići brojku od hiljadu vozača, upozoravaju nadležni.

„Prošle godine je ukupno 652 osobe iz ovog razloga isključeno iz saobraćaja. Godinu dana ranije, 429 vozača. U 2018.godini taj broj je iznosio 239. Kada se uporedi, broj korisnika droga manji je od broja alkoholisanih vozača, ali porast je značajan." rekao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne polocije, MUP-a Srbije.

U slučaju da se utvrdi da je osoba konzumirala psihoaktivnu supstancu, policija će je na licu mesta isključiti iz saobraćaja. Zatim će biti zadržana 24 sata. Prema zakonu, novčana kazna koja se može izreći iznosi između 20.000 i 40.000 dinara, pa čak mogu da odrede i pritvor od 30 dana, nadalje mogu dobiti osam kaznenih poena, precizirao je policijski službenik.

droga
put
opijat

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.
15:58, Frissítve: 16:41

Vaskrs na Paliću

Povodom predstojećeg pravoslavnih praznika, na Paliću će po česti put biti organizovana manifestacija „Vaskrs na Paliću”.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.