Ugrás a tartalomra

Kako starijim sugrađanima pomoći da savladaju moderne tehnologije?

2021.02.14
15:55
Forrás
Pannon RTV
U zajedničkom projektu koji se odnosi na starije građane učestvuju Kanjiža i bratska opština Tata u Mađarskoj.

Obrazovno-kulturna ustanova „Cnesa" započela je projekat pod nazivom „Razmena dobre inovativne prakse za digitalno osposobljavanje starijih" zajedno sa Visokom narodnom školom „Mađari Zoltan" i još dve državne institucije. U okviru toga, za tri godine će ispitati napredak starijih u korišćenju računarske tehnike i potražiće rešenja uz pomoć kojih će lakše moći da svladaju izazove savremenih tehnologija.

Četiri države, Mađarska, Rumunija, Slovačka i Srbija u okviru zajedničkog projekta svoje snage će usmeriti na to da za starije prošire poznavanje digitalnog sveta. Nastojaće da obrate pažnju na teškoće i njihovo prevazilaženje.

„Cilj projekta je da za tri godine na susretima razmene iskustva i primenu inovativnih tehnika jer među našim partnerima su i oni koji su u svoju obuku uključili i mlade ljude" kaže Karolj Šarnjai, direktor Obrazovno kulturne ustanove „Cnesa" u Kanjiži.

U okviru projekt već je održana druga onlajn konferencija na kojoj je bilo reči i o tome kako mladi mogu da pomognu starijima.

„Imamo takva iskustva da u širem okruženju pronalaze mlade koji su sposobni i umeju da prihvate mentorstvo i da zajedno sa jednim ili dvoje starijih dođu na obuku. Kada ne mogu precizno i dovoljno brzo da prate upustva predavača, onda mladi pomogu i odmah mogu da isprave" kaže Hedvig Buzaš, organizator obuke u Obrazovno kulturnoj ustanovi „Cnesa" u Kanjiži.

Obrazovno kulturno ustanova „Cnesa" u Kanjiži od 2013. godine organizuje obuku u korišćenju računara za starije, a zbog velikog interesovanja prošle godine su održali i obuku za korišćenje pametnih telefona.

IT
Stariji građani
moderna tehnologija

Najnovije

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.