Ugrás a tartalomra

Opada vodostaj Tise kod Kanjiže

2021.02.21
13:06
Forrás
Pannon RTV
Sredinom nedelje reka Tisa je dostigla vrhunac nivoa u svom toku kod Kanjiže, tada je vodostaj iznosio 544 centimetra, što je puno više nego inače.

Pad je počeo u četvrtak, a reka je trenutno u padu po pet do šest centimetara dnevno. Prema jutrašnjim podacima, vodostaj Tise već je 526 centimetara na mernoj mestu kod Sente.

Tisa je takođe poslednjih nedelja napustila korito u delo toka kod Kanjiže. To je uglavnom zbog kišnog vremena. Međutim, poslednjih dana nivo reke je počeo polako da opada.

"U Alpima i Karpatima palo je dosta kiše, bili su povoljni vremenski uslovi sa višim temperaturama za topljenje snega, pa se sneg topio zajedno s kišnim vremenom, a to je povisilo nivo vode i u rezervoaru Dunava i u pritokama Tise i ove su se dve poplave spojile." rekao je Ištvan Apro, terenski tehničar, DTD Senta, vodoprivredno preduzeće Kanjiža.

Na kretanje ribe u reci utiče i vodostaj Tise. Poplava povećava brzinu vode i ribe se sele iz svojih skrovišta. Na samo 2,2 celzijusova stepena vode u Tisi, potrebno je ne samo znanje već i puno sreće za ulov ribe.

„Zimi se kod ukopavanja od strane riba upravo radi o tome da se one stacioniraju na jednom mestu, da se što manje kreću i na taj način preživljavaju zimu sa što manje energije. Na njih jako utiče vodostaj, sada, kad je voda hladna, borave u delu vode koja je bliža obali, ali se hrane vrlo malo, a kako nivo vode opada, jer je Tisa počela da se povlači, tako se i ribe povlače nazad u korito ali prilično sporo." rekao je Čaba Šarnjai, ribolovac Kanjiža.

Sledećih meseci očekuje se da Tisa poplavi, ali sve će zavisiti od vremena koje se očekuje u vodnim područjima, uključujući kada će se sneg na tom području početi topiti.

vodostaj
Tisa
Kanjiža

Najnovije

17:03, Frissítve: 18:20

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.