Ugrás a tartalomra

Voćnjaci u severnoj Bačkoj za dve sedmice biće u punom cvatu

2021.03.23
16:30
2021.03.23
17:49
Forrás
Pannon RTV
Sa postepenim otopljavanjem i pčele će izleteti iz košnica i počinje oprašivanje. Nedovoljno pažljivo sprovedeno zaprašivanje protiv štetočina sada može da predstavlja najveću opasnost.

Pčelari iz godine u godinu vode kampanju protiv uništavanja pčela. Zahvaljujući tome i poljoprivrednici su sve pažljiviji i većina njih prati uputstva koja im daju stručnjaci za zaštitu biljaka.

Stabla voća uglavnom još nisu počela da cvetaju. Pčele su većinom još uvek u košnicama. Pčelari kažu da će izleteti kada se dnevna temperatura ustali na vrednosti između 9 i 11 stepeni. Pčelari ipak mole voćare da kada krene cvetanje voćaka, aktuelno prolećno zaprašivanje stabala ne obavljaju u najtoplijem delu dana, nego u vreme kada su pčele slabije aktivne, dakle posle podne od 17 časova do negde pred zoru.

Čaba Bata decenijama se bavi voćarstvom, pretežno uzgojem jabuka, ali poslednjih godina bavi se i pčelarstvom. Sa pčelama treba znati živeti zajedno jer ukoliko nema insekata koji zaprašuju neće biti ni roda. Odgajivač iz Bačkih Vinograda košnice je smestio u sred svog jabučara, oko jednog jezerceta. Veliku brigu predstavlja i to što su vodni tokovi sve zagađeniji.

„Ovo je jezero od podzemnih voda, sabiralište. Moje pčele se ovde godinama napajaju, i nemaju nikakvih problema. Jasno je da ne bih počinio takvu grešku da ubacim pakovanje od hemikalija u vodu, ili da, kao što sam video, da ispiraju mašine za prskanje u Ludaškom jezeru. Takve stvari se ne smeju radi, ne sme se to činiti."

Čaba Bata dodaje: zaštitu biljaka treba tempirati kada su pčele u košnicama. Ukoliko dođu u kontakt sa pesticidima, i one ugibaju. Đubrivo za lisnu masu nije otrov, ali pčele od toga dobijaju strani miris zbog kojeg je ostale pčele više ne puštaju u košnicu – upozoravaju stručnjaci. Prskanje radi suzbijanja korova takođe bi trebalo obavljati noću, jer pčele rado sakupljaju nektar i divljeg cveća.

Šandor Abraham proizvođač iz Hajdukova smatra da se sada sa potrebnom pažnjom odvija zaštita voćnjaka.

„Inžinjeri kada šalju obaveštenje o tome kada sa čim da prskamo, onda u ovom periodu, dok traje cvetanje, ne ispisuju otrove, i na osnovu toga i pčelari u okolini mogu da budu spokojni."

Prema rečima palićkog pčelara Antala Holoa, pčele s proleća prvo sleću na cvetove u voćnjacima.

„U najtoplijem delu dana, od 11 do otprilike 15 časova, kada se otvore cvetovi, i šire mirise i nektar, onda sleću pčele na cvetove i naravno obavljaju biološki proces, odnosno oprašuju cvetove."

U ovom periodu ne bi smelo da se radi zaprašivanje jer vodi ka uginuću pčela. Zaštitu biljaka trebalo bi pomeriti na kasnije večernje časove, kada se latice cveća polako zatvaraju, a pčele se, pak, vraćaju u košnice – objašnjavaju stručnjaci.

pčele
košnica
oprašivanje
poljoprivrednici
voćnjak
pčelarstvo

Slične vesti

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.