Ugrás a tartalomra

„Adi" stipendija za 38 mladih Vojvođana

2021.03.25
13:45
2021.03.25
18:12
Forrás
Pannon RTV
Zahvaljujući podršci mađarskog Ministarstva za ljudske resurse 38 vojvođanskih učenika dobilo je jednokratnu pomoć u iznosu od 100 hiljada forinti. Tako je ukupan iznos stipendija 3,8 miliona forinti.

U okviru nacionalnog programa za talentovane učenike objavljen je konkurs za stipendiju „Adi Endre" za one učenike koji žive izvan granica Mađarske, školuju se na mađarskom jeziku, izuzetno su talentovani, a nalaze se u nezavidnoj materijalnoj situaciji. 

Konkurs za stipendiju „Adi Endre" Vojvođanski savet za pomoć talentovanima raspisao je u septembru 2020. godine. Odziv je bio velik. Dora Kubik, gimnazijalka koja pohađa Gimnaziju i ekonomsku školu „Dositej Obradović" u Bačkoj Topoli kaže da je za ovu mogućnost saznala od svog razrednog starešine.

„Sakupili smo papire i prijavila sam se. Nedavno su nam javili da sam dobila stipendiju. Nameravam to da utrošim za test iz jezika, i pomoći će mi u tome da se upišem na fakultet jer donosi dodatne poene."

Prijavljeni na konkurs bodovani su na osnovu uspeha, rezultata na takmičenjima i na osnovu socijalnog statusa. U Vojvodini je 38 učenika dobilo jednokratnu podršku od po 100 hiljada forinti. Zbog epidemije većini dobitnika stipendije su posredstvom pošte poslali ugovore, tek nekolicina ih je i lično preuzela u sedištu saveta.

„Imamo još jedan, poslednji zadatak za stipendiste da u junu napišu izveštaj o tome na šta su sve utrošili novac i u čemu im je pomogla ova stipendija. Na osnovu iskustva iz prethodnih godina, možemo da kažemo da ih koriste kao pomoć u ispunjavanju osnovnih potreba, kao što kupovina udžbenika, računara, sportskih rekvizita, novog muzičkog uređaja" kaže Emeše Suč, predsednica komisije u Vojvođanskom savetu za pomoć talentovanima. 

Prvenstveni cilj ove stipendije jeste da se onim učenicima koji su već ostvarili izuzetne rezultate na takmičenjima u Srbiji i na međunarodnom planu pomogne u daljem napredovanju. 

Adi stipendija
učenici

Najnovije

17:22, Frissítve: 17:37

Svi se pripremaju za praznike

Srbija i Subotica već su danas bile u groznici prazničnih priprema. Mnogo se kupovalo i na Mlečnoj pijaci, prema rečima prodavaca gužva je bila već nego obično.

Najčitanije

Postavljen poslednji par šina na brzoj pruzi Subotica-Novi Sad

Radovi na izgradnji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta između Subotice i Novog Sada odlično napreduju. Danas poslepodne je kod Bačke Topole postavljen poslednji par šina između dva vojvođanska grada, tako da se glavna pruga može smatrati spojenom.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.