Ugrás a tartalomra

Stigao novi lek protiv kovida u Klinički centar Vojvodina

2021.03.29
21:53
Forrás
Pannon RTV
Klinički centar Vojvodina započeo tretman bamlanivimabom koji sprečava razvoj težih oblika kovida.

Krajem prošle nedelje je u Kliničkom centru Vojvodina nekoliko pacijenata primilo novi lek protiv korona virusa. U Srbiju je stiglo 5.800 doza leka bamlanivimab. Ovaje lek je napravljen u prvom redu za hronične bolesnike, ali nema prepreke da ga koriste i oni koji su već primili vakcinu.

Pacijenti uzimaju terapiju jednom, u vidu infuzije, a nakon toga ih šalju na kućnu negu, objašnjava direktorka Kliničkog centra Vojvodina dr. Edita Stokić. Ona dodaje je KCV započeo da koristi posebne vrste monoklonalnih antitela koje se koriste u dnevnom bolničkom tretmanu to jest kod bolesnika kod kojih se usled viroze oformilo obolenje kovid 19 bez teške kliničke slike. Ovom terapijom se sprečava razvoj teške kliničke slike, a time i hospitalizaciju – dodaje direktorka i napominje da je tretman već pružen za više od deset pacijenata.

Edita Stokić
Klinički centar Vojvodine

Najnovije

17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.
14:52, Frissítve: 16:25

Bezbedno na dva točka

Na centralnom trgu u Subotici danas je promovisana bezbedna vožnja biciklom, ali i popularisan biciklizam kao sport. U programu „Gledaj da te vide, vozi se biciklom“ učestvovali su i mališani iz osnovnih škola.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.