Ugrás a tartalomra

Objavljen konkurs za Nacionalni program obnove

2021.04.13
17:40
Forrás
Pannon RTV
Novi konkurs Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku, koji je danas objavljen pod imenom Nacionalni program obnove, podržava Mađare van granica u šest oblasti, objavio je Arpad Janoš Potapi.

Državni sekretar za nacionalnu politiku Mađarske je saopštio: mađarska vlada od 2011. godine raspisuje konkurs za mađarske organizacije izvan granica, za njihovo funkcionisanje, razvoj, nabavku opreme, organizovanje programa i manifestacija i na taj način godišnje podržavaju više hiljada ovakvih aktivnosti.

Državni sekretarijat za nacionalnu politiku od 2011. godine objavljuje svoje konkurse, ove godine na njih je uticala i epidemija virusa korone – rekao je Arpad Janoš Potapi na konferenciji za medije. Državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Mađarske naglasio je da je i dalje njihov cilj da omoguće funkcionisanje mađarskih organizacija i institucija izvan granica zemlje.

„Prekogranične mađarske organizacije i institucije podržavamo od 2011. godine. Iz godine u godinu više stotina mađarskih organizacija konkuriše kod Državnog sekretarija za nacionalnu politiku pri kabinetu premijera, i mirno možemo da kažemo da se u Karpatskom basenu može naći veoma malo naselja u kojima žive Mađari, a da im mađarska vlada nije na neki način pružila pomoć, u samom naselju, lokalnoj samoupravi, ili civilnim ili verskim organizacijama u tim naseljima."

Državni sekretar je rekao ove godine podrška će biti pružena većem broju programa i raspis konkursa standardizovan je kroz program Nacionalne obnove. U okviru njega obuhvaćeno je šest potprograma: obrazovni, kulturni, verski, sportsko-omladinski, čerkesko-društveni kao i program dijaspore.

„Sada od 15. aprila možemo da prihvatamo konkursne prijave za funkcionisanje, razvoj, odnosno nabavku opreme, to smo sada objavili. U drugoj polovini godine, odnosno narednih meseci objavićemo konkurse koji se odnose na programe i manifestacija, u zavisnosti kakva će biti epidemiološka situacija u Karpatskom basenu."

Za prvi veliki konkurs prijave se mogu predati od 15. aprila do 14. maja u 12 časova, a period realizacije je od 1. januara do 31. decembra – objasnio je mađarski državni sekretar. Ukupan iznos podrške je 1,5 milijarda forinti, od čega organizacije mogu da traže bespovratne iznose u rasponu od 300 hiljada do pet miliona forinti. Na konkurs se aplicira posredstvom Informacionog sistema Nacionalne politike, dok su konkursi dosputni na stranicama kulhonimagyarok.hu , kao i na internet stranici: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. .

Arpad Janoš Potapi
konkurs
Nacionalni program obnove

Slične vesti

Najnovije

15:02, Frissítve: 17:28

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.
13:28, Frissítve: 17:22

Danas je Međunarodni dan Crvenog krsta

Pre 164 godine, 8. maja 1828. godine rođen je Anri Dinan, švajcarski pisac koji je 1860. godine počeo sa stvaranjem humanitarne organizacije Međunarodnog Crvenog krsta. Za datum osnivanja Crvenog krsta smatra se 1863. godina.
12:10, Frissítve: 16:11

Tlu nedostaju obilnije padavine

Visoke temperature koje su naglo došle i zadržale se, kao i nedovoljno padavina i dalje otežava rad ratara – kažu poljoprivrednici u okolini Sente. Trenutno moraju da se bore i protiv štetočina.
17:44, Frissítve: 17:52

Smotra fijakera u Crepaji

Fijakerijada u Crepaji organizovana je po dvadeset osmi put. Iz čitave Srbije ljubitelji konjičkog sporta stigli su u Crepaju na Fijakerijadu i Međunarodnu smotru konja.

Najčitanije

Nastavljaju se ulaganja u Subotici

U proteklom periodu asfalt je dobilo više ulica, na Vodozahvatu 1 urađena je zamena filterskih ispuna, a rade i na proširenju vodovodne i kanalizacione mreže. SVM želi da ove poslove nastavi i nakon 2. juna.