Ugrás a tartalomra

Senćanska Mala sinagoga se renovira uz podršku Mađarske

2021.04.15
18:02
2021.04.15
18:07
Forrás
Pannon RTV
Mala sinagoga u Senti, će do kraja godine, zablistati u starom sjaju. Zgrada, koja je svima poznata pod imenom Partizan, nakon radova dobiće novu funkciju, a objekat, koji je nekada imao sportsku funkciju, sada će biti domaćin kulturnih događanja.

Radove na obnovi su u četvrtak prepodne posetili Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta i Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. Sabadoš je rekao da je u Senti nekada živela jevrejska zajednica od 2.000 članova, ali sada je ostala samo jedna ili dve porodice.

Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije: „Ova obnova za buduće generacije ostaviće upečatljivu zgradu, poruku da je ovde nekada postojala jevrejska zajednica. A budućim generacijama je prepušteno da koriste ovu zgradu po sopstvenom nahođenju, ali s vremena na vreme da razmišljaju o ljudima koji više nisu ovde."

Zgrada je sagrađena 1928. godine za sefardsku jevrejsku zajednicu. Njegova posebnost je to što je to poslednja postojeća sefardska bogomolja u Vojvodini.

Ištvan Vatai, projektant i tehnički kontrolor: „Tokom obnove, urediće se čitava fasada zgrade, vratićemo je u prvobitno stanje. Unutrašnjost zgrade biće delimično obnovljena, jer će enterijer dobiti novu funkciju, ova zgrada više neće imati sakralnu funkciju, već će funkcionisati kao galerija likovnih umetnosti."

Uz unutrašnje radove, urediće se dvorište i zameniće se i ograda.

Rudolf Cegledi, predsednik opštine Senta: „To je stopostotna podrška R. Mađarske. Vrednost građevinskih radova biće 220 miliona forinti. Naravno, priprema i kontrola komunalnih priključaka i planska dokumentacija biće zadatak lokalne samouprave."

Radovi su započeli prošle nedelje, a očekuje se da će se završiti do kraja godine.

Mađarska
Senta
Sinagoga
renovira
jevrej

Najnovije

13:05, Frissítve: 13:51

Balint Juhas čestitao Uskrs

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas čestitao je predstojeći Uskrs građanima i sveštenstvu koji praznik proslavljaju po julijanskom kalendaru, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.