Ugrás a tartalomra

Obuka za upravljanje konfliktima u oblasti obrazovanja

2021.04.17
17:09
2021.04.17
17:15
Forrás
Pannon RTV
Celodnevno besplatno, akreditovano, stručno usavršavanje pedagoga održano je u Vojvođanskom mađarskom centru za obrazovanje, istraživanje i kulturu.

Pedagozi u osnovnim i srednjim školama učestvovali su na razvojnom treningu pod nazivom "Upravljanje konfliktima, komunikacija u obrazovanju".

Učitelji koji su učestvovali na ovoj obuci su sa velikim nestrpljenjem i zanimanjem čekali istu. Teodoru Petraš je privuklo ime predavača, psihijatra Ferenca Greže, jer je prethodno učestvovala na seminaru koji je vodio, a koji je za nju bio vrlo koristan.

Teodora Petraš, učiteljica mađarskog jezika: "Bila sam vrlo srećna kad sam saznala da će se obuka održati uživo u učionici, došla sam ovamo s velikim uzbuđenjem."

Obuci su prisustvovali pedagozi kojima organizatori žele da pomognu da se što bolje prilagode izmenjenim uslovima u obrazovanju i novom obliku predavanja koja je nastala zbog epidemiološke situacije.

Tamaš Košanji, stručni referent, VM4K: „Vidimo da je poslednjih godinu dana, sad već i godinu i po polako, bila izvor mnogih sukoba i neslaganja zbog situacije. Ova obuka takođe ima predviđena rešenja i za ovu situaciju. "

Na ovoj obuci koja je slična radionici učesnici su mogli čuti kratka sažeta predavanja, i mogli su reševati konfliktne situacije kroz rad u grupama i raznim igrama.

Ferenc Greža, psihijatar, stručnjak za mentalno zdravlje: „U vezi sa konfliktima, skloni smo misliti samo na negativne stvari, iako je svaki sukob prilika za obnavljanje odnosa. Sukobi mogu biti posebno izraženi u pedagogiji, jer je pedagogija vrlo zanimljiva profesija, jer pedagozi nisu povezani samo sa svojim kolegama, sa svojim učenicima, već i s njihovim roditeljima i zajednicom u kojoj škola radi."

Prema stručnjaku, obrazovanje na daljinu i više vremena provedenog kod kuće takođe opterećuju učenike i njihove roditelje, što takođe utiče na njihov odnos sa učiteljem. 

obrazovanje

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.