Ugrás a tartalomra

Nakon kiše, otopljenje bi bilo dobrodošlo

2021.04.18
17:12
Forrás
Pannon RTV
Vremenske prilike ne pogoduju ratarima. Prvo suša, potom neobično duga hladnoća otežali su setvu. Sada je došla kiša, ali je temperatura tla i dalje niska i ne prija klijanju semena.

Na zemlji porodice Salma na Šupljaku 30 odsto čine ozime kulture, 10 odsto suncokret, a na prestalim parcelama seju kukuruz. Jesenas posejana pšenica i ječam lepo se zelene, kaže Barnabaš Salma. Ove kulture nije oštetilo neobično hladno aprilsko vreme. Međutim, klijanju posejanog kukuruza ne prija temperatura tla koja je jedva 7 stepeni – kaže poljoprivrednik.

„Izmerili smo temperaturu tla, i kreće se oko 7 stepeni. To baš i nije dobro za kukuruz, jer bi 15 stepeni trebala da bude idealna temperatura kako bi kukuruz mogao da klija" kaže Barnabaš Salma, proizvođač sa Šupljaka.

I Geza Salai je početkom aprila otpočeo setvu kukuruza. Od planiranih količina 80 odsto je već bačeno u zemlju. Setva suncokreta još čeka, jer iznad Vojvodine se nagomilalo hladno vreme, a kiša je prekinula poljoprivredne radove. Prošle sedmice je po kvadratnom metru palo u proseku između pet i 30 mm kiše , tako da je vlažnost tla blizu površine porasla za 50 odsto.

Geza Salai, proizvođač sa Šupljaka kaže: „Lepo je pogledati na setvu žitarica, ali to će se tek potvrditi u maju, kod žitarica. Može čak da bude problem što su se jako razbokorili, previše se razvili, i ako nedajbože nestane vode, onda će biti problem, jer ova voda im sada nije previše.

- Ukoliko kišovito vreme potraje još nedelju dana, koju količinu vode očekujete u tlu? Koliko bi bilo optimalno za ozime žitarice i kukuruz?

- Kukuruzu za sada ne treba kiša. Njemu treba toplota. Dakle, 20, ne 25, bar 20 (stepeni). Ali u ovih 15 ili 16 stepeni, ne znam kakvo će im biti klijanje. Kako može da isklija na 15 stepeni? Korov isklija, a kukuruz ako isklija, biće žut kao limun, a korov raste. Ne mogu da zamislim kako će ići uništavanje korova, jer mu onda uvek napravimo stres, i još ako i dalje bude hladno. Brže će nići korov, nego kukuruz."

Proizvođač kaže da bi u naredne dve sedmice žitaricama optimalno bilo 20 litara kiše. Ukoliko bude više kiše od toga, stabljike žitarica mogu dalje da rastu i u slučaju nevremena i da se poviju.

poljopivreda
zemljoradnici
ratari

Slične vesti

Najnovije

15:36, Frissítve: 16:37

Studentski dom ili iznajmljeni stan?

U nastavku obrazovanja, studenti treba da očekuju brojne troškove. Među njima, najveći su izdaci za stanovanje. Zbog povoljnih cena većina se odlučuje za studentski dom, ali ako je previše prijavljenih, ostaje mogućnost iznajmljivanja stana.
13:38, Frissítve: 16:24

Cela država priseća se žrtava

Godinu dana nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, cela država seća se stradalih. Televizijski i radijski program jutros je prekinut u 8:41 časova i jednominutnim ćutanjem odata je počast ubijenima u masovnoj pucnjavi.

Najčitanije

Posećeni programi na Paliću

Više hiljada ljudi izašlo je i 2. maja na Palić, iako zbog oblačnog vremena nije bila gužva kao prethodnog dana kada se na obali jezera okupilo gotovo 40 hiljada posetilaca.

Veliko prolećno čišćenje u Tornjošu

U Tornjošu su sve generacije u selu dale svoj doprinos, uzimajući u ruke metle, lopate i džakove, kako bi učestvovali u tradicionalnoj radnoj akciji “Dan planete Zemlje”. Zajedno su se trudili da urede selo.